Szálláshely-szolgáltatás áfája, turizmusfejlesztési hozzájárulás 2020 (2. rész)

  • dr. Kelemen László

2020. január 1-jétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfamértéke. Írásunkban a szálláshely-étkezés (és egyéb kapcsolódó szolgáltatások) viszonyát elemezzük, és ismertetjük a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos szabályokat.

Cikksorozatunk első részében (a témában a közelmúltban megjelent NAV-tájékoztatóban foglaltakat is sorra véve) tisztáztuk a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás fogalmát, illetve a jogszabályban szereplő átmeneti rendelkezéseket.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó szolgáltatások (például étkezés) kezelése

Az étkezés- és a szálláshely-szolgáltatás áfakulcsával együtt mozgott a szállodaiparban a szálláshelycsomagok összeállításának módszertana. Amíg az étkezési szolgáltatás magasabb áfamértékkel adózott mint a szálláshely-szolgáltatás, minden szálláshelycsomag tartalmazott étkezést is, majd amikor az étkezés alacsonyabb áfakulcs alá tartozott, (hirtelen) minden szálloda különbontotta az étkezést a szálláshely-szolgáltatástól.

2020-ban mindkét szolgáltatás áfakulcsa 5 százalékos lesz, így kérdéses, hogy a jövőben lehet-e szobát foglalni reggeli nélkül. Mi is indukálta ezt a "mozgást" a szállodaiparban?

A szálláshely-szolgáltatáshoz általában kiegészítő szolgáltatásokat is igénybe lehet venni; gyakran problémaként merül fel a kapcsolódó szolgáltatások áfatörvénybeli megítélése. Ezzel a témával részletesen „a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás adómértéke, a szálláshely-szolgáltatással együtt nyújtott szolgáltatások áfarendszerbeli kezelése” című 2009/54. Adózási kérdés foglalkozik, mely megkülönbözteti a szálláshely-szolgáltatáshoz kapcsolódó, önálló értékkel bíró és azzal nem bíró szolgáltatásokat bizonyos ismérvek alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a hivatkozott ismérveket, valamint, hogy melyek a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos tudnivalók!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi állampolgár magyarországi cégalapítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szolgálati járandóság – kata

Széles Imre

tb-szakértő

Felmentési idő megszakítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close