hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Részletesen, mikor lehet 5 százalékos az elvitelre értékesített étel, ital áfája

  • adozona.hu
1

Kávézó üdítőt, cukrásztól vásárolt süteményeket árul, nem melegkonyhás. A helyben fogyasztott, illetve az elvitelre értékesített kávét, süteményt milyen áfakulccsal kell értékesítenie? Mit jelent az, hogy melegkonyhás, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy a kedvezményes, 5 százalékos áfamértéket lehessen alkalmazni? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 82. paragrafusának (2) bekezdése alapján az áfatörvény 3. számú mellékletében felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. Az áfatörvény 3. számú mellékletének szolgáltatásokra vonatkozó II. része – az 5 százalékos adómérték alá tartozó szolgáltatások – a következőket tartalmazza: étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből).

Ahhoz, hogy az adott ügylet e pont alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia;

2. ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia;

3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjuktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre nem alkalmazható a kedvezményes áfakulcs.

Az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban. A vendéglátó-ipari szolgáltatás az említett szolgáltatásoknak a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történő nyújtása. Nem tekintendő éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

Az SZJ 55.30.1 éttermi szolgáltatások körébe a következők tartoznak:

55.30.11 éttermi, cukrászdai szolgáltatás: az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül.

55.30.14. egyéb étkezőhelyi vendéglátás: például a hal- és pecsenyesütő bódék, ülőhely nélküli gyorsétkezdék, elvitelre készítő étkezdék stb. étel- és italkiszolgálása. Ezek az étkezőhelyek általában nem biztosítanak ülőhelyet vendégeik számára, és nem szállítanak házhoz. Ide tartozik a mozgó fagylalt- és süteményárusítás is. Nem ide tartozik az ital étel nélküli felszolgálása (55.40.10).

A „nem ide tartozik az ital étel nélküli felszolgálása” megjegyzés azt jelenti, hogy ha a vendég olyan vendéglátó-ipari egységben fogyaszt, ami nem rendelkezik melegkonyhával, akkor a szolgáltatás az SZJ 55.40.10 tételébe tartozik, így arra a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

Megjegyzendő, hogy nem tartozik a kedvezményes adókulcs alá az 55.40. szerinti szolgáltatás:

Az SZJ 55.40.10 "bárok, hasonló vendéglátás" elsősorban azoknak a vendéglátó egységeknek a szolgáltatása, amelyek főtevékenysége az SZJ 55.40 bárok, hasonló vendéglátás. Például: bár, diszkó, kocsma, italbolt, söröző (nem melegkonyhás), borozó (nem melegkonyhás), teázó, kávézó (nem melegkonyhás).

A "nem melegkonyhás" kitétel azt jelenti, hogy nincs helyben ételkészítés, azonban nem a helyszínen készített egyszerű étel (kelt és zsíros tésztából készített finom pékáru, pogácsa, szendvics stb.) értékesíthető. Amennyiben azonban melegkonyhával rendelkező étteremben fogyasztanak étkezés nélkül helyben készített, nem alkoholtartalmú italt (például csak kávét vagy helyben, frissen facsart narancslét), az tartozhat a kedvezményes adómérték alá.

A fentiekből adódóan az SZJ szerinti besorolás miatt döntő, hogy a vendéglátó egység rendelkezik-e melegkonyhával vagy sem.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Központi Statisztikai Hivatalnak az állami adóhatósággal is egyeztetett közös álláspontja alapján a melegkonyha arra szolgál, hogy az ételek helyben elkészíthetők legyenek. A melegkonyha fogalmának értelmezése szempontjából nem az ételek elkészítésének "hőfoka" a mérvadó, hanem az, hogy legyen az étel helyben történő elkészítéséhez alkalmas helyszín, eszközök és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottak.

Melegkonyha alatt a főzőkonyhát kell érteni, tehát nem elegendő, hogy melegítik, melegen tartják az ételt, az is szükséges, hogy az ételt ott helyben készítsék el. Főzőkonyha alatt nem azt kell érteni, hogy az ételt főzni, sütni kell, hanem hogy rendelkezésre álljanak azok a konyhai felszerelési eszközök, amelyekkel az ételek elkészíthetők. Így a sütést-főzést nem igénylő ételek is melegkonyhán készülhetnek, és az olyan éttermek is megvalósíthatnak SZJ 55.30.11 alá tartozó éttermi szolgáltatásokat, ahol az ételeket sütés, illetve főzés nélkül készítik el.

Megjegyzendő, az SZJ'03 55.30.1-be tartozó tevékenységnek minősül, amikor az adóalany a főzőkonyhával rendelkező éttermében készített ételt nem kizárólag az adott étteremben, hanem más, szintén általa üzemeltetett helyen is felszolgálja, feltéve, hogy ténylegesen egy adóalanyról van szó, és a fenti helyiségek valóban az adóalany tulajdonában vagy bérletében vannak. Ebben az esetben nem bír relevanciával az a tény, hogy a felszolgálás helyén lévő konyhát, illetve melegkonyhát csak melegítésre vagy melegen tartásra használják. Ha azonban eltérő adóalanyoké a telephely, ahol az étel, helyben készített nem alkoholos ital elkészítése történik, valamint az a telephely, ahol a felszolgálás történik, a vendégeknek nyújtott szolgáltatás nem tartozik az SZJ’03 55.30.1 alá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ilyen az, amikor az adópolitikát irányító akart "egzakt" elveket mond ki, amit a valóságban képtelenség objektív keretek közé beszorítani. Az ilyen adópolitika tekintélyelvű és veszélyezteti az adózói jogokat.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozásból kivonás

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan szerzésének időpontja

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink