8 találat a(z) melegkonyha cimkére

Melegkonyha ÖVTJ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Melegkonyha üzemeltetése, amely kizárólag kiszállítással szolgálja ki a vevőket, milyen ÖVTJ kód besorolású? Ez nyilván nagyon fontos a pénztárgép-kötelezettség megállapítása és a 18 százalékos áfa szempontjából. A melegkonyha egy családi házban működne, semmilyen leülési vagy kiszolgálási lehetőség nincs, házhoz szállítana telefonos megrendelés alapján. 561001 Az étteremben készített ételek elkészítése és kiszállítása lakosságnak a KSH magyarázat szerint. A melegkonyha vajon étteremnek minősül? 561005 Az étel központi egységben való elkészítése és kiszállítása a lakosság részére. Ehhez viszont szükséges ülőhely és pincér biztosítása (ami érthetetlen, hiszen fogalmilag kizárt). Létezik kifejezetten étel házhozszállítás kód is, de az gondolom, a futárcégek ÖVTJ kódja. A 18 százalékos áfához viszont túlsúlyban kell lennie a szolgáltatás jellegnek, de mivel itt semmilyen kiszolgálás nincs, csak házhozszállítás, így megvalósul a 18 százalékos áfa feltétele? Segítségét előre is köszönöm!

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazási feltételei a vendéglátásban Cikk

Az 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának feltételeiról érdeklődött olvasónk. Kérdéseire dr. Kelemen László adószakértő jogász válaszolt.

Cukrászda: 5 százalékos áfa? Kérdés

Áfás kft. székhelyén vidéken készíti a fagylaltokat. Melegkonyhája nincs. Főtevékenysége 5610 Éttermi mozgó vendéglátás. Budapesti telephelyén értékesíti a fagylaltot. Vannak asztalok és székek, le tudnak ülni a vásárlók. Pincér nincs, a pultnál történik a kiszolgálás. A helyben fogyasztott fagylaltot adhatják 5 százalékos áfával? És milyen áfát kell felszámítani a helyben készített kávéra, teára? Nincs felszolgálás, a pultnál veszik át a kávét. Előre is köszönöm.

Kávézóban használható áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 októberétől kávézót üzemeltetünk. A hatósági engedélyekkel rendelkezünk. A kedvezményes áfakulcs (5%) használatával kapcsolatosan a kávézó esetében nem egyértelmű a szabályozás és a gyakorlat. Az áfatörvény 3. számú melléklete szerint az 5%-os kulcs az étel- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italforgalom esetében használható, amennyiben melegkonyhával rendelkezünk. Jelenleg fagyasztott pékárut sütünk frissen, illetve hideg- és melegszendvicset is készítünk. Főzőkonyhával nem rendelkezünk, szakács végzettségű alkalmazottunk nincs. Kérdés: 1.) A melegkonyhás "minősítés" egy hatósági kategória? (Egyértelműen be tudjuk azonosítani magunkat?) 2.) Ha nem, akkor melegkonyhás kávézónak minősülünk a leírtak szerint? 3.) Kifogásolható-e az, hogy ha a fentiek szerint egyértelműen nem eldönthető a besorolásunk, akkor az értékesítési forgalomnál kizárólag a 27%-os áfakulcsot használjuk? Köszönettel.

Szállodai reggeli adókulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát, hogy a szállodai reggeli esetén a kedvezményes adókulcs alkalmazásának feltétele-e, hogy a szálloda rendelkezzen melegkonyhával? Segítségét előre is köszönöm.

Vendéglátás áfája Kérdés

Egy kávézó helyben készíti a teát, kávét, szendvicseket. Melegkonyhával nem rendelkezik. Jól értelmeztük a törvényt, hogy így nem jogosult a vendéglátásban a kedvezményes áfa kulcsra? Válaszukat előre is köszönjük.

Falusi vendégház reggeliztetés – kedvezményes áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi vendégházat üzemeltető kft. opcionálisan reggelit biztosít vendégei számára, amit a vendégház saját konyha-étkezőjében felszolgál. Ez a konyha természetesen az ételek előállításához szükséges berendezésekkel felszerelt, de külön engedély nincs rá. Ebben az esetben – az engedély híján – nem is minősül melegkonyhának, ami – ha jól értelmeztem a NAV oldalán olvasható tájékoztatót – feltétele a kedvezményes adókulcs érvényesítésének? Ha ez valóban a jogosulatlanságot jelenti, megoldás lehet-e, ha a kft. bérleti szerződést köt egy másik – a közelben működő – céggel, amelynek van engedéllyel rendelkező melegkonyhája, és a reggelit ott készítené el, s onnan átszállítva szolgálná fel a vendégeinek? Köszönettel várom válaszukat!

Nehezen emészthető falat: a vendéglátás áfája – hozzászólás Kérdés

Tisztelt Cím! A 2017. 01. 14-én megjelent cikkel kapcsolatban – a szakértő válaszát elolvasva – nem értek egyet azzal, hogy vizsgálandó az a körülmény: az egység rendelkezik-e melegkonyhával. Az SZJ 55.30.10-es besorolásnak nem feltétele a melegkonyha. A törvény szövegét figyelembe véve három feltételnek kell érvényesülnie: – az áfa-tv szerint szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia, – ennek a szolgáltatásnak az SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia, – a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia. Én is olvastam a NAV tájékoztatóját is –, ahol az SZJ-számokat boncolgatják –, de a melegkonyha feltételként nincs leírva. Milyen áfát kell felszámítani pl. a benzinkúton, ahol a tevékenységi kör 5610-es, és vannak asztalkák, székek, és pl. melegszendvicset kér a vendég vagy sült csirkét? A grillsütő az még nem melegkonyha? Vagy pl. van egy társaság, aki éttermet üzemeltet, és ugyanazon a folyosón büfét is, ahol szendvicseket, péksütit stb.-t árul és székek, asztalok is vannak? A három feltétel teljesül mindkét esetben! Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close