hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pontgyűjtési akcióban ingyenesen adott termék

  • adozona.hu

Társaságunk harmadik országból behozott termékeket ad el belföldön, nagykereskedőknek – írja olvasónk. Társaságunk szeretne üzemeltetni egy weboldalt, ahol a vásárlásokért ezek a nagykereskedők pontokat gyűjthetnek, majd ezeket a pontokat beválthatják termékekre. Szükséges-e bármilyen számlát kiállítani ezen ügyletek kapcsán (akár jóváíró – CN – vagy rebate-ről számlát a partner felé), és hogy adózási szempontból ezek – lényegében ingyenesen átadott termékként – bele kell-e, hogy kerüljenek a társaság reprezentációs kalkulációjába, tehát meg kell-e fizetni utánuk az 1,18-szoros adóalap 15 százalékát szja-ként és 13 százalékát szochóként? És ilyenkor ez (egy sima kft.-kén működő, kettős könyvvitelű cég esetében) a könyvekben költség lesz – és mondjuk az 55-ös főkönyvbe kerül, vagy a 86-osba, esetleg, ha számlát állítunk ki, akkor az árbevételt csökkentve, a 91-esbe mínusz tételként? Emellett, az ilyen ingyenesen átadott termékekkel mi történik, ha megsérülnek mondjuk szállítás közben? Kötelesek vagyunk kicserélni? Mi történik, ha meghibásodnak? Olvasónk kérdéseire Nagy Norbert adószakértőnk válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az áfatörvény 71. § (1) b) pontja alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába nem tartozik bele a korábban beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás mennyiségére tekintettel a teljesítésig adott árengedmény vagy más, szintén a teljesítésig adott üzletpolitikai célú árengedmény.

Az árengedmény abban az esetben üzletpolitikai célú, ha

a) az árengedmény nyújtójától független féllel kötött és más független fél számára is – azonos feltételek mellett – észszerűen elérhető, vagy

b) az árengedmény nyújtójától független féllel is – azonos feltételek mellett – köthető és számára észszerűen elérhető megállapodásban előre rögzített, vagy az annak alapján számított árengedmény pénzben kifejezett – adó nélkül számított – összesített összege kisebb, mint az árengedmény igénybevételére jogosító termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások pénzben kifejezett – adó nélkül számított – összesített ellenértéke.

Ha a kérdéses esetben a fenti feltételek teljesülnek, úgy a pontgyűjtő akcióban átadott termék üzletpolitikai célú engedménynek minősül, így a számlában lehet érvényesíteni a kedvezményt.

Az ingyenes termékátadás akkor nem jár áfafizetési kötelezettséggel, ha az egy korábbi ellenértékes ügylethez kapcsolódik és megfelel az előzőekben említett üzletpolitikai célú árengedménynek. (Minden érintett fél számára azonos feltételekkel nyújtják, az árengedmény feltételeit előrei rögzítik, engedmény értéke nem haladja meg a termék értékét.)

Ha az üzletpolitikai célú árengedményt az ellenértékes értékesítéssel egyidőben nyújtják, úgy a számlán az eredeti ár – kedvezmény feltüntetésével, vagy az adott termék 0 Ft-os érték melletti szerepeltetésével lehet számlázni. Az ellenérték nélküli termék átadása nem minősül ingyenes termékátadásnak, mivel az engedmény nyújtása a korábbi vásárlások mennyiségére tekintettel történik. Ennek megfelelően az ellenérték nélkül átadott termékekhez kapcsolódóan – figyelemmel az áfatörvény 120. § előírására – az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezhető és ebben az esetben egyéb adó-és járulékfizetési kötelezettség sem merül fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31