hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzügyi gondokat okoz az áfatörvény változása

  • lapszemle
1

Likviditási gondokat okozhat az áfatörvény júliustól hatályos módosítása azon cégeknél, amelyek a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el. Erre a továbbiakban nem lesz lehetőség, ezért gyakorlatilag előlegezniük kell az áfát – írja a piacésprofit.hu.

Az Áfa tv. 2014. július 1. napjától hatályos 58. § (1) bekezdésének módosított szövege, valamint az új 58. § (1a) bekezdése értelmében a közszolgáltatásokat végző cégek kivételével minden olyan cég, akik a nyújtott szolgáltatásról időszakonként számolnak el, vagy a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékét rendszeresen ismétlődő jelleggel, meghatározott időszakra állapítják meg – így a munkaerő-kölcsönző cégek valamint az iskolaszövetkezetek is – kikerülnek azon cégek köréből, akik az áfát a fizetési határidőnek megfelelő időpontban számolhatták el és fizethették meg. Ez azt jelenti, hogy eddig ezek a cégek akkor fizethettek áfát, amikor az ténylegesen meg is érkezett a számlájukra – olvasható a piacésprofit.hu portálon.

Az új szabályozás szerint az áfát a teljesítés hónapját követő hónap 20. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük. Mivel e cégek is jelentős arányban dolgoznak 30, 60, esetenként 90 napos határidővel fizető nagyvállalatoknak, ezért gyakorlatilag egy-három hónapig kénytelenek az ÁFA összegét megelőlegezni. Mivel ezek a cégekre nem jellemző az erős tőketartalék, valamint a piaci versenyben kialakult áraik alapján a bevételük 85-90 százalékát bérre és ezek közterheire fordítják, nem rendelkeznek fedezettel az ÁFA előlegezésére. Így abba a helyzetbe kényszerülnének a jogszabály hatálybalépésével, hogy választaniuk kellene: bért ne fizessenek, munkáltatói közterheket vagy áfát – mondja Simon Balázs, a Humánia HRS Group Zrt. jogi és kommunikációs igazgatója.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
progressziv

T Cím!Az áfa törvény 58%(1) bekezdés szerinti változásának következtében hogy kell a szolgáltatási díjak esetén eljárni. Eddig a szolgáltatási díj fizetési határideje következő hó 05.-e volt. Az új számlázásra júniusban vagy júliusban kell áttérni? Helyes-e az ha júniusban még kiállítjuk július 5.-i fizetési határidőre a júniusi teljesítésről a számlát, majd július 31-i teljesítési időponttal pedig a júliusi szolgáltatás ellenértékéről? Mi a teendő készpénzes számlák esetén, mert pl ügyféllel nem találkozunk a hó végén. Köszönettel

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink