hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyilvános válasz a nemzeti konzultáció egyik kérdésére

  • Dr. Csobánczy Péter
6

Mostanra szinte mindenki kézhez kellett, hogy kapja a legújabb Nemzeti Konzultáció kérdéseit tartalmazó ívet, amelyen keresztül a kormány negyedik alkalommal fordul kérdésekkel a néphez útmutatásért. Ebből az is kiderül, a kormány tovább erőltetné a luxusáfa ötletét is, illetve tenne még valamit a devizahitelesek további segítése érdekében is. Szakértőnk válaszát az alábbiakban közöljük.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Engedje meg, hogy a személyes megszólítás okán egyik, hozzám is intézett kérdésére ezúton válaszoljak, éspedig azért, mert a tesztszerű formában felkínált válaszok egyike sem alkalmas érdemi mondandóm kifejtésére. Amely kérdésre válaszolnék, az az Ön 15. kérdése, ami azok kedvéért, akik netán nem ismernék, így hangzik: „Vannak, akik szerint az lenne méltányos, ha az általános forgalmi adó érzékenyebb lenne, vagyis a létfenntartáshoz szükséges cikkek után alacsonyabb, a luxuscikkek után viszont magasabb áfát kellene fizetni. Ön mit gondol?”

„Ön”, vagyis „én” azt gondolom, hogy ha a jövedelemszerzéshez kapcsolódóan a közteherviseléshez való hozzájárulás szigorúan, azaz „kőbe vésetten” lineáris. Eszerint minden megszerzett forinthoz egyenesen arányosan társul a személyi jövedelemadó-elvonás mértéke, akkor a méltányos és igazságos közteherviseléshez valóban az lenne szükség, hogy a jövedelem-elköltéshez kapcsolódó általános forgalmi adó mint a lakossági és közösségi végső belföldi fogyasztást terhelő adó – amely egyébiránt a központi költségvetés számára a legjelentősebb bevételt biztosítja – mértéke legyen differenciált.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
Tatuka

Dr. Csobánczy Péter meg miből gondolja, hogy neki aztán személyes-kedően kell válaszolnia Orbánnak!Semmi olyat nem mondott a dr. úr, amit értelmes paraszti ésszel ne tudnánk.Basztatni viszont lehet vele. A sok okos szakértőnek fel se tűnik, hogy a nyersanyagárak, a devizaárfolyamok hektikusan változnak naponta - tehát az egész rendszer úgy rossz, ahogyan van - talán ki kellene találni valami jobbat és nem nyerészkedni hagyni a sok tőzsdekufárt, meg az un. "piaci befektetőket" - csak tudnám kit-kiket takarnak ezek! Nos ezt kéne tán "szakérteni"

Tatuka

gonosz mai - fasz vagy!

mm

Ugyan már, ha ezt bevezetnék, akkor annyit érnének el vele, hogy nem itthon vennék meg ezeket... a magyarok eddig is megoldották hogy a lehető legkevesebb adót kelljen fizetniük (lásd szlovák rendszámos autók nagy része). "A problémát csak úgy lehet megoldani, hogy az 'adósivatag' országok adórendszerüket jelentősen egyszerűsítik és az adókat csökkentik." (http://adozona.hu/nemzetkozi_kozossegi_adozas/Liechtenstein_az_adoparadicsomokra_az_adosi_MBGYU4.aspx) Ez pedig se nem csökkentés, és főleg nem egyszerűsítés...

4503

Hát! Ha tudnám melyek a luxus cikkek, akkor még állést is tudnék foglalni. Tényleg melyek azok?

gonosz mai

Ezt én is így gondolom; tehát javasolnám bevezetni azt, hogy akiknek a havi bruttó fizetésük meghaladja az egymillió forintot, illetve a családtagok nettó egy főre jutó jövedelme a mindenkori minimálbér dupláját, azoknak az áfa fizetési kötelezettségük emelkedjen fel száz százalékra.
Kezdjük Önön, kedves miniszterelnök úr - szándékosan kisbötűvel...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close