hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyaralótulajdonosok, figyelem! Így lehet szálláshelyet kiadni

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó
1

Beindult a nyári “nagyüzem” a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatóknál is, ennek ürügyén ismertetjük a bejelentési kötelezettségre, valamint a számlázásra vonatkozó szabályokat.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatóknak tevékenységük megkezdése előtt be kell jelentkezniük az adóhatóságnál, adószámot kell kérniük, és áfaalanyként is be kell jelentkezniük. Figyelem, ez a tevékenység nem azonos az adószám nélkül is folytatható ingatlan-bérbeadással!

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény szerint szálláshely a szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített vagy használt épület, önálló rendeltetési egységet képező épületrész vagy terület. A szálláshely-szolgáltatás üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely, és az azzal közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását takarja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen bejelentési és bizonylatadási kötelezettség terheli a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatókat.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close