hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem csitul a pénztárgép-hisztéria: a NAV hallgat, mit tegyen a kereskedő?

  • adozona.hu

Az adóhatóság honlapján megjelent egy „gyönyörű” értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye? – kérdezte olvasónk. Mint arról az Adózóna.hu elsőként beszámolt, olvasónk kérdésének feltevése napján, április 3-án eltűnt az adóhatóság oldaláról az április 1-jén kiadott értelmezés. Azonnal érdeklődtünk az adóhatóságnál ennek okáról, kérdésünkre mostanáig nem kaptunk választ.

A vállalkozások 99 százaléka eddig úgy járt el, hogy a pénztárgépbe beütött ellenértékről gépi nyugtát adott, majd arról számlát állított ki, és azt hozzátűzte a számlához, ezzel igazolva, hogy a pénztárgépbe beütötték a számla ellenértékét, kettős könyvelés ne történjen. Viszont a NAV kiadott közleménye ezt a gyakorlatot megtiltotta, ami igen furcsa helyzetekhez vezethet, hiszen eddig azért bírságoltak meg valakit, mert a bevétel rögzítésére a pénztárgép volt az elsődleges az arra kötelezetteknek – ecsetelte olvasónk.

A kérdésre Csobánczy Péter szakértőnk részint gyakorlati, részint elméleti értelemben vett választ adott. Ami a gyakorlati vonatkozásokat illeti: a tájékoztatót a NAV honlapjáról mindennemű kommentár nélkül, rövid időn belül visszavonták. Nyilvánvaló, hogy ilyen körülmények között a NAV-nak lépnie kell valamit a jogbizonytalanság feloldása érdekében; amíg ez nem történik meg, addig véleménye szerint az eddig folytatott bizonylatolási gyakorlatot indokolt és célszerű folytatni.

KATTINTSON! Eltűnt a NAV értelmezése! Kereskedők százezrei bizonytalanságban

Ami pedig az elméleti vonatkozásokat illeti: ha a vevő az értékesítés adatainak pénztárgépben való rögzítését követően él – a törvényi szóhasználatot most megfordítva – az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés b) pontja szerinti számlakérési jogával, akkor természetesen neki a számla eredeti példányát kell átadni, s a pénztárgép által időközben kinyomtatott eredeti nyugtát a számla másodlati példányához kell mellékletként csatolni.

Amennyiben azonban a vevő az értékesítés adatainak pénztárgépben való rögzítését megelőzően kéri a számlát az Áfa tv. 165. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben, akkor – a törvényi szövegből és összefüggésből következően – az eladó értelemszerűen mentesül az Áfa tv. 166. § (1) bekezdése szerinti nyugtaadás alól, minek következtében a pénztárgép-használat, ami a nyugta automatikus nyomtatásával is együtt jár, imigyen okafogyottá válik.

FRISS INFORMÁCIÓ! Cikkünk megjelenése után reagált megkeresésünkre az adóhatóság, válaszát alábbi írásunkban olvashatja el: 
Gyorshír! Itt a NAV új értelmezése a pénztárgépes nyugta vagy számla ügyben

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close