Bővül az eÁfában elérhető funkciók köre, napirenden az ÁNYK kivezetése

  • adozona.hu

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁfa rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van, derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen – írja sajtóközleményében a Kulcs-Soft.

Az eÁfa fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani, addig folyamatosan bővítjuk az új funkciókkal a rendszert – mondta el dr. Varró György, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetője. Mint a szakértő fogalmazott, az eÁfa sikeresen indult el idén februárban, ám egyelőre még nem teljes a rendszer.

Már július 1-től bővül az eÁfában elérhető funkciók köre, onnantól lesz lehetőség a rendszerben önellenőrzést végezni, a visszajelzések szerint ugyanis eddig ez volt az egyik legnagyobb akadálya az eÁfára való tömeges áttérésnek – tette hozzá. A további várható funkciók között említette, hogy lehetőség lesz a rendszerben soron kívüli áfabevallást is benyújtani, valamint a rendszer képes lesz kezelni a jogelőd-jogutód kapcsolatot is – mindkét új funkció várhatóan 2025. január elsejétől lesz elérhető a rendszerben.

Dr. Varró György ezen kívül kiemelte, hogy a hibajelzések köre is folyamatosan bővülni fog. Emlékeztetett: az eÁfa már most is számos hibát képes kiszűrni a beadást megelőzően, amelyek javítására – gépi interfészes benyújtás esetén kedvezményként – 15 nap áll az adózó rendelkezésére, ezen idő alatt pótdíjmentesen lehet módosítani az áfabevallást. Ilyen rugalmasság az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) rendszerben nincs – utalt a ma is használt hagyományos áfabevallási eszközre. Hozzáfűzte: a könyvelőknek érdemes mielőbb átállni az eÁfa használatára akár a NAV elektronikus felületén, akár közvetlenül könyvelőszoftverből indítva, mivel a több mint 20 évvel ezelőtt fejlesztett ÁNYK teljes leváltása hamarosan időszerűvé válhat.

Az online közvetített kerekasztal-beszélgetésen Firkala Csaba, az EY adóügyekhez kapcsolódó szolgáltatások senior managere ezzel együtt is úgy véli, hogy a NAV élen jár az adónyilvántartási csatornák digitalizációban európai szinten. Ennek alapját főként az adja, hogy az online számlázási és egyéb elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségeknek köszönhetően a NAV rengeteg adatot gyűjt össze, amelyeket egyfajta szolgáltatásként használ fel, például amikor elkészíti az adózók áfabevallás-tervezetét. Emiatt rendkívül fontos adózóként a magas adatminőség, hiszen ha ez pontos, akkor az eÁfa használata is egyszerű folyamattá válik – húzta alá Firkala Csaba. Megjegyezte: ahhoz, hogy adózók ki tudják használni a NAV által kínált valamennyi funkciót, a könyvelőszoftverek fejlesztőinek is folyamatosan lépést kell tartaniuk a változásokkal – olvasható a Kulcs-Soft sajtóközleményében.

Az „eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka” című webinárium videófelvételét ITT vásárolhatja meg.

A témával kapcsolatos további írásainkat ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink