Bővül az eÁfában elérhető funkciók köre, napirenden az ÁNYK kivezetése

  • adozona.hu

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁfa rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van, derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen – írja sajtóközleményében a Kulcs-Soft.

Az eÁfa fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani, addig folyamatosan bővítjuk az új funkciókkal a rendszert – mondta el dr. Varró György, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal osztályvezetője. Mint a szakértő fogalmazott, az eÁfa sikeresen indult el idén februárban, ám egyelőre még nem teljes a rendszer.

Már július 1-től bővül az eÁfában elérhető funkciók köre, onnantól lesz lehetőség a rendszerben önellenőrzést végezni, a visszajelzések szerint ugyanis eddig ez volt az egyik legnagyobb akadálya az eÁfára való tömeges áttérésnek – tette hozzá. A további várható funkciók között említette, hogy lehetőség lesz a rendszerben soron kívüli áfabevallást is benyújtani, valamint a rendszer képes lesz kezelni a jogelőd-jogutód kapcsolatot is – mindkét új funkció várhatóan 2025. január elsejétől lesz elérhető a rendszerben.

Dr. Varró György ezen kívül kiemelte, hogy a hibajelzések köre is folyamatosan bővülni fog. Emlékeztetett: az eÁfa már most is számos hibát képes kiszűrni a beadást megelőzően, amelyek javítására – gépi interfészes benyújtás esetén kedvezményként – 15 nap áll az adózó rendelkezésére, ezen idő alatt pótdíjmentesen lehet módosítani az áfabevallást. Ilyen rugalmasság az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) rendszerben nincs – utalt a ma is használt hagyományos áfabevallási eszközre. Hozzáfűzte: a könyvelőknek érdemes mielőbb átállni az eÁfa használatára akár a NAV elektronikus felületén, akár közvetlenül könyvelőszoftverből indítva, mivel a több mint 20 évvel ezelőtt fejlesztett ÁNYK teljes leváltása hamarosan időszerűvé válhat.

Az online közvetített kerekasztal-beszélgetésen Firkala Csaba, az EY adóügyekhez kapcsolódó szolgáltatások senior managere ezzel együtt is úgy véli, hogy a NAV élen jár az adónyilvántartási csatornák digitalizációban európai szinten. Ennek alapját főként az adja, hogy az online számlázási és egyéb elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségeknek köszönhetően a NAV rengeteg adatot gyűjt össze, amelyeket egyfajta szolgáltatásként használ fel, például amikor elkészíti az adózók áfabevallás-tervezetét. Emiatt rendkívül fontos adózóként a magas adatminőség, hiszen ha ez pontos, akkor az eÁfa használata is egyszerű folyamattá válik – húzta alá Firkala Csaba. Megjegyezte: ahhoz, hogy adózók ki tudják használni a NAV által kínált valamennyi funkciót, a könyvelőszoftverek fejlesztőinek is folyamatosan lépést kell tartaniuk a változásokkal – olvasható a Kulcs-Soft sajtóközleményében.

Az „eÁfa 2024: a digitális adózás új korszaka” című webinárium videófelvételét ITT vásárolhatja meg.

A témával kapcsolatos további írásainkat ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink