adozona.hu
NAV-tájékoztató az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások áfájáról
//adozona.hu/afa/NAVtajekoztato_az_etkeztetesi_vendeglato_sz_6WPU4D
NAV-tájékoztató az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások áfájáról
Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról, hogy az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során mely esetekben alkalmazható az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs.
Az áfatörvény 2018. január 1. óta az egyes étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtására 5 százalékos adómértéket rendel alkalmazni. A kedvezményes adómérték alkalmazásához együttesen több feltételnek kell megfelelnie a szolgáltatásnak. Elsődleges a szolgáltatás jelleg érvényesülése, azon túl meg kell felelni a statisztikai besorolásra alapozva meghatározott tevékenységi körnek, valamint az adott szolgáltatáscsoportba illeszkedő tevékenységnél is csak bizonyos termékkör kiszolgálása esetén lehet a kedvezményes adómértéket alkalmazni.
Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra
– 2017. január 1. és 2017. december 31. között 18 százalékos adómérték vonatkozott az Áfa tv. 82. § (3) bekezdése és 3/A. számú melléklet II. rész 4. pontja alapján,
2018. január 1-jétől 5 százalékos adómérték vonatkozik az Áfa tv. 82. § (2) bekezdése és az Áfa tv. 3. számú melléklet II. rész 3. pontja alapján.
Az áfatörvény e szolgáltatásokat 2019. június 30-áig az SZJ’03 50.30.1 kódra (a 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rend szerint), 2019. július 1-jétől a TESZOR’15 56.10 kódra (a 2018. január 1-jén érvényes besorolási rend szerint) hivatkozással határozza meg.
Ahhoz, hogy az ügylet a fentiek szerinti kedvezményes adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell (kellett) együttesen fennállnia:
– az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,
– ennek a szolgáltatásnak
- 2019. június 30-áig a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ’03 55.30.1 kód alá kellett tartoznia,
- 2019. július 1-jétől a Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszerének 2018. január 1-jén érvényes besorolási rendje szerint TESZOR’15 56.10 kód alá kell tartoznia,
– a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.
A feltételek konjunktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.
Az említett SZJ’03 és TESZOR’15 kódok alapvetően egymásnak megfeleltethetők, de bizonyos eltérések mutatkoznak a statisztikai besorolást illetően. Az ügyletek megítélése így 2019. június 30-át követően a statisztikai besorolás tekintetében módosult, de az említett hármas szempontrendszer másik két elemét illetően változás nem történt.
Az SZJ’03 55.30.1 alá sorolható, az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozó szabályok alkalmazását a következő, NAV honlapján megjelent tájékoztatók segítik (segítették):
– Milyen feltételek mellett alkalmazható az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során a 18%-os kedvezményes adómérték 2017. január 1-jétől
– Tájékoztató az étkeztetési szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes, 18 százalékos adómérték 5 százalékra történő csökkentéséről
– Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben
– Gyakran ismételt kérdések az étkeztetési szolgáltatásra alkalmazható kedvezményes adómértékkel összefüggésben II.
A TESZOR’15 56.10 alá sorolható, az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozó kedvezményes adómértékkel kapcsolatos tudnivalókat jelen Adózási kérdés ismerteti.
Elöljáróban szükséges megjegyezni, hogy a TESZOR’15 szerinti fogalmak, valamint az áfatörvény és az Európai Unió Tanácsának a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról szóló 282/2011/EU végrehajtási rendelete (a továbbiakban: Áfa vhr.) szerinti fogalmak tartalmilag nem feltétlenül fedik egymást, így nem azok elnevezését, hanem a szolgáltatás tartalmát kell meghatározónak tekinteni.
A NAV-tájékoztatójában részletes áttekintés található arról, hogy az egyes, fentebb felsorolt feltételeknek történő megfelelés mit takar.
Hozzászólások (0)