hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-fejlesztések: ezt érdemes tudni róluk

  • adozona.hu

Az adóhivatal folyamatos fejlesztésekkel szélesíti elektronikus szolgáltatásainak körét. Az egyre inkább ügyfélbarát működés kialakításának egyik célja, hogy az adózók által teljesített kötelező adatszolgáltatások eredményeit valamilyen formában elérhetővé tegye a számukra, hozzájárulva az üzleti folyamatok hatékonyságának növeléséhez, valamint az adminisztrációs terhek csökkentéséhez. A NAV hosszú előkészületek után lehetővé tette, hogy az adóalanyok teljes körű hozzáférést kapjanak az online pénztárgépek által beküldött adatokhoz. Kóczé Péter, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője ezt a kérdéskört járja körül.

Régóta várt bővítés

A bővítésre 100 hónapot kellett várni, hiszen az online pénztárgépek bekötésének határideje 2014. augusztus 31. volt, és azóta szolgáltatnak ezek az új kasszák valós idejű, részletes adatokat az adóhivatal részére. „Ezek az eszközök abban térnek el a korábban használt pénztárgépektől, hogy tartalmaznak egy adóügyi ellenőrző egységet (AEE), amely rögzíti és az interneten keresztül továbbítja az adóhatóság felé a pénztárgép által kibocsátott bizonylatok (nyugták, számlák, zárások, stb.) tartalmát, illetve a szerkezet működtetésével kapcsolatos minden fontos technikai paramétert és adatot” – mondja Kóczé Péter a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője.

Az e-pénztárgépek bevezetésére irányuló kormányzati projekt rendkívül sikeres volt, ugyanis a rákövetkező évektől a rejtett gazdaság egyértelműen visszaszorult, az adóbevételek nőttek. Az Online Számla rendszer 2018. évi bevezetésétől számítva pedig ez a két rendszer együtt tette lehetővé azt, hogy 2020 végére az Európai Bizottság jelentése szerint is a magyar gazdaság rendelkezik az egyik legalacsonyabb áfahiánnyal a tagállamok között.

Naplóállományok tartalma

Az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) egy olyan beépített monitorozó eszköz, amely folyamatosan rögzíti a pénztárgépen bekövetkezett eseményeket, másodperc pontossággal. A 48/2013. NGM rendelet szabályozza a naplózásra kerülő adatok és események körét. Ez a nyugta- és számlaadási kötelezettségek teljesítésén túl a pénztárgép működési információira is kiterjed. Lefedi többek között a nyitások, zárások, a pénzmozgások, egyes beállítások megváltozásának eseményeit is, de a NAV rendszerével történő adatkommunikációt és annak eredményeit is részletesen naplózza.

Közvetlenül a felhőből

Az Online Számla rendszerrel szemben ugyanakkor az online pénztárgépekből származó adatok eddig csak a NAV ellenőrzési hatékonyságát tudták növelni, a beküldött adatokhoz, a pénztárgépet üzemeltetők egyáltalán nem, vagy csak körülményesen és részlegesen tudtak hozzájutni.

Ezen a helyzeten változtatott az új NAV digitális szolgáltatás bejelentése. Mostantól egy valós idejű és teljes körű hozzáférés vált lehetővé ezekhez az adatokhoz is a NAV gép-gép (M2M azaz Machine to Machine) interfészén keresztül, hasonlóan az Online Számla rendszerben már megszokott számlaadat-lekérdezésekhez. Az új szolgáltatás a NAV új M2M interfész koncepciójának ez egyik fontos eleme lesz, és nem is tervezik azt kivezetni egyik NAV felhasználói portál felületére sem. Ehelyett egy általános technológiai megoldást kínálnak, amelyet a szoftverfejlesztők és a cégek az igényekre optimalizálva használhatnak fel, és építhetnek be az üzleti folyamataikba.

Könyvelők és szoftverfejlesztők

Az onlinepénztárgép-naplóállományok letöltésének lehetősége a NAV rendszeréből tehát egy olyan új adóhatósági végpont megnyitását jelenti, amelyekhez csak szoftverekkel lehet hozzáférni, így annak elterjedése és a sikere nagyban függ attól, hogy az mikor és milyen módon válik majd elérhetővé a könyvelő és kontrolling programokból, valamint más vállalatirányítási rendszerekből.

Koncepció vagy kész termék?

„Az új szolgáltatási végpont egyértelműen kész terméknek tekinthető abból a szempontból, hogy a naplóállományokra vonatkozó lekérdezések beküldhetőek, a visszaadott naplóállományok pedig letölthetőek és feldolgozhatóak. Mivel azonban ezek az állományok kizárólag a NAV Online Számla rendszerhez hasonló gép-gép kapcsolaton keresztül kérhetőek le, illetve ugyanabban a formátumban biztosítja a NAV, ahogyan azok beküldésre kerültek (digitálisan aláírt XML), az elérésük és feldolgozásuk további szoftvereket, integrációkat igényel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Igazolatlan távollét utólagos igazolása

Széles Imre

tb-szakértő

Biztosítás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Kártérítés bizonylatolása és adóvonzata

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs