hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kútba esett a szerződés – kell-e a kártalanításra áfát számolni?

  • dr. Kelemen László, ATA Solution Kft.

A szerződés meghiúsulására az üzletfelek bánatpénzt kötnek ki, a késedelmes fizetésre kamatot, behajtási költségátalányt számítanak fel. Kell-e ezek után áfát számolni?

Állandó jogértelmezési kérdés, hogy hogyan lehet különbséget tenni az ellenérték és az ellenértéknek nem minősülő, áfa hatályán kívüli fizetés között. Jelen cikk egy két részből álló sorozat második darabja, amelyben a szerződésszegés, vagy általánosabban a szerződés meghiúsulása esetén fizetett összegek forgalmi adózását elemezzük. A cikksorozat első darabjában az alapfogalmak tisztázásán túl az egyes – tényleges fizetéssel járó – szerződést biztosító mellékkötelmek forgalmi adózási megítélésének tisztáztuk.

A cikksorozat első részében arra mutattunk rá, hogy az ellenérték (azaz bármilyen vagyoni előny, ideértve a meglévő követelés mérséklésére elismert vagyoni értéket is) fizetése és az adott ügylet (termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás) között ok-okozati kapcsolatnak kell fennállnia ahhoz, hogy az ellenértéket ténylegesen ellenértékként tekintve az ügylet adóalapját határozhassuk meg. A szerződést biztosító mellékkötelezettségeken megvizsgálva elemeztük az új Ptk. szerinti biztosítékok áfa megítélését, de a biztosíték adásán túl felmerülhet még fizetési kötelezettség akkor is, amikor az egyik fél nem, vagy nem szerződésszerűen teljesít. Fontos megemlíteni azt, hogy az új Ptk. az eddigi felróhatóság helyett sokkal inkább objektív alapú felelősségi szempontokat vesz figyelembe a szerződésszegés esetei között.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, áfa szempontjából hogyan kell kezelni a bánatpénzt, a késedelmi kamatot és a behajtási költségátalányt!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tevékenységi kör bővítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Áfa – önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi utas áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close