Külföldi utasnak áfa visszatérítése

  • adozona.hu

Építőipari termékek forgalmazásával foglalkozó magyar cég külföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár részére állított ki 175 euró értéket meghaladó számlát. A vevő egy hónap elteltével jelezte csak, hogy élni kíván a neki járó áfa-visszatérítéssel. Köteles az eladó a kérést a teljesíteni vagy visszautasíthatja ezt? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó adott részletes választ.

Építőipari termékek forgalmazásával foglalkozó magyar cég kis- és nagykereskedelmi vásárlókat is kiszolgál. Egy svájci lakcímmel rendelkező magyar magánszemély 175 eurót meghaladó értékben vásárolt termékeket a fenti építőipari cégtől. A vevő egy hónap elteltével visszatért az eladóhoz, hogy kérje az áfa-visszatérítést. Az árut a vevő kivitte az országból, ennek bizonyítására hozta a kiléptető vámhivatal által lepecsételt adó-visszaigénylő lapot. A vevő előre nem jelezte, hogy áfa-visszatérítéssel kíván élni, csak annyit közölt az eladóval vásárláskor, hogy számlát szeretne kapni, és a számlázáshoz megadta a nevét és a svájci címét. Az eladó az alábbi kérdésekkel fordult hozzánk: Megtagadhatja-e a vevőnek az áfa-visszatérítést? Van-e ahhoz joga, hogy kiírja az üzletben, hogy külföldi utasok részére áfa-visszatérítéssel nem foglalkozik, vagy mindenképp köteles a külföldi utasnak az áfát visszatéríteni?

Szakértőnk részletes válasza így hangzik: a kérdés megválaszolásához érdemes elolvasni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényen (áfatörvény) kívül az utasok személyi poggyászában importált termékek általános forgalmi adó és jövedéki adó mentességéről szóló a 2008. évi LXVIII. törvény rendelkezéseit is, ugyanis ezen jogszabályban találjuk, hogy egyáltalán mi „fér bele” a személyi poggyász fogalmának körébe.

Az építőipari termékek a törvény értelmében „Egyéb áruknak” minősülnek, melyek felső értékhatára 300 euró, légi forgalomban 400 euró. Amennyiben az áru értéke ezt meghaladja, a külföldi utas áfa-visszatérítésre nem jogosult.

Felmerülhet kérdésként, hogy a feltételek teljesítése esetén minden belföldi boltban igényt tarthat-e a külföldi utas az adóvisszatérítésre, tehát ez alanyi jogon illeti-e meg, vagy nem minden kereskedőnek kötelessége adót visszatéríteni. Erre a kérdésre a jogszabály nem ad megnyugtató választ, a hivatalos értelmezés szerint azonban az eladó döntése, hogy rendszeresít-e üzletében külföldi utas részére visszatérítést.

Az áfatörvény idevonatkozó, 99. § (2) bekezdése alapján „Az adómentesség érvényesítése érdekében a termék értékesítőjének a számlakibocsátás mellett – a külföldi utas kérelmére – az adó-visszaigénylő lap kitöltéséről is gondoskodnia kell. A számlának és az adó-visszaigénylő lapnak a külföldi utas azonosítására vonatkozó adatai nem térhetnek el az úti okmányában szereplő adatoktól. A külföldi utas köteles úti okmányát a termék értékesítőjének bemutatni. Az adó-visszaigénylő lap csak 1 darab számlának a termékértékesítésre vonatkozó adatait tartalmazhatja úgy, hogy azok nem térhetnek el a számla adataitól. Az adó-visszaigénylő lapot a termék értékesítője 3 példányban állítja ki, amelyből az első 2 példányt a külföldi utasnak adja át, a harmadik példányt pedig saját nyilvántartásában őrzi meg.”

Fentiekből következően a vásárláskor a külföldi utasnak a termékértékesítő felé az adómentesség érvényesítésére irányuló szándékát jeleznie kell, amelyet figyelembe véve a termék értékesítője adó-visszaigénylő lapot állít ki, melynek első két példányát a külföldi utasnak adja át (a harmadik példány az értékesítőnél marad).

Véleményem szerint az Önök vásárlója a feltételeket nem teljesítette, az áfa visszatérítésére vonatkozó szándékának már a vásárláskor ki kellett volna derülnie, így akkor tisztázható lett volna, hogy Önök ezzel nem foglalkoznak. A régi áfaszabályok alapján kifejezetten rögzítette az adóhatóság, hogy a visszatérítési eljárás vállalásáról a kereskedők döntenek, ez álláspontom szerint az új törvénnyel nem változott.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bt.-kültag járulékai

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezető biztosítási jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Üzeltben nyilvántartott készpénz pénztárgép használat esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close