hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi utasnak áfa visszatérítése

  • adozona.hu

Építőipari termékek forgalmazásával foglalkozó magyar cég külföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár részére állított ki 175 euró értéket meghaladó számlát. A vevő egy hónap elteltével jelezte csak, hogy élni kíván a neki járó áfa-visszatérítéssel. Köteles az eladó a kérést a teljesíteni vagy visszautasíthatja ezt? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó adott részletes választ.

Építőipari termékek forgalmazásával foglalkozó magyar cég kis- és nagykereskedelmi vásárlókat is kiszolgál. Egy svájci lakcímmel rendelkező magyar magánszemély 175 eurót meghaladó értékben vásárolt termékeket a fenti építőipari cégtől. A vevő egy hónap elteltével visszatért az eladóhoz, hogy kérje az áfa-visszatérítést. Az árut a vevő kivitte az országból, ennek bizonyítására hozta a kiléptető vámhivatal által lepecsételt adó-visszaigénylő lapot. A vevő előre nem jelezte, hogy áfa-visszatérítéssel kíván élni, csak annyit közölt az eladóval vásárláskor, hogy számlát szeretne kapni, és a számlázáshoz megadta a nevét és a svájci címét. Az eladó az alábbi kérdésekkel fordult hozzánk: Megtagadhatja-e a vevőnek az áfa-visszatérítést? Van-e ahhoz joga, hogy kiírja az üzletben, hogy külföldi utasok részére áfa-visszatérítéssel nem foglalkozik, vagy mindenképp köteles a külföldi utasnak az áfát visszatéríteni?

Szakértőnk részletes válasza így hangzik: a kérdés megválaszolásához érdemes elolvasni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényen (áfatörvény) kívül az utasok személyi poggyászában importált termékek általános forgalmi adó és jövedéki adó mentességéről szóló a 2008. évi LXVIII. törvény rendelkezéseit is, ugyanis ezen jogszabályban találjuk, hogy egyáltalán mi „fér bele” a személyi poggyász fogalmának körébe.

Az építőipari termékek a törvény értelmében „Egyéb áruknak” minősülnek, melyek felső értékhatára 300 euró, légi forgalomban 400 euró. Amennyiben az áru értéke ezt meghaladja, a külföldi utas áfa-visszatérítésre nem jogosult.

Felmerülhet kérdésként, hogy a feltételek teljesítése esetén minden belföldi boltban igényt tarthat-e a külföldi utas az adóvisszatérítésre, tehát ez alanyi jogon illeti-e meg, vagy nem minden kereskedőnek kötelessége adót visszatéríteni. Erre a kérdésre a jogszabály nem ad megnyugtató választ, a hivatalos értelmezés szerint azonban az eladó döntése, hogy rendszeresít-e üzletében külföldi utas részére visszatérítést.

Az áfatörvény idevonatkozó, 99. § (2) bekezdése alapján „Az adómentesség érvényesítése érdekében a termék értékesítőjének a számlakibocsátás mellett – a külföldi utas kérelmére – az adó-visszaigénylő lap kitöltéséről is gondoskodnia kell. A számlának és az adó-visszaigénylő lapnak a külföldi utas azonosítására vonatkozó adatai nem térhetnek el az úti okmányában szereplő adatoktól. A külföldi utas köteles úti okmányát a termék értékesítőjének bemutatni. Az adó-visszaigénylő lap csak 1 darab számlának a termékértékesítésre vonatkozó adatait tartalmazhatja úgy, hogy azok nem térhetnek el a számla adataitól. Az adó-visszaigénylő lapot a termék értékesítője 3 példányban állítja ki, amelyből az első 2 példányt a külföldi utasnak adja át, a harmadik példányt pedig saját nyilvántartásában őrzi meg.”

Fentiekből következően a vásárláskor a külföldi utasnak a termékértékesítő felé az adómentesség érvényesítésére irányuló szándékát jeleznie kell, amelyet figyelembe véve a termék értékesítője adó-visszaigénylő lapot állít ki, melynek első két példányát a külföldi utasnak adja át (a harmadik példány az értékesítőnél marad).

Véleményem szerint az Önök vásárlója a feltételeket nem teljesítette, az áfa visszatérítésére vonatkozó szándékának már a vásárláskor ki kellett volna derülnie, így akkor tisztázható lett volna, hogy Önök ezzel nem foglalkoznak. A régi áfaszabályok alapján kifejezetten rögzítette az adóhatóság, hogy a visszatérítési eljárás vállalásáról a kereskedők döntenek, ez álláspontom szerint az új törvénnyel nem változott.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close