hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi szoftver használata: számlázás, áfabevallás

  • adozona.hu

Magyarországi cég szoftverhasználatot vásárol az Egyesült Királyságból, amelyet a felek havonta számolnak el egymás között. Miként kell a számlát helyesen kiállítani, mennyi legyen annak áfatartalma, hogyan számolható el az áfa? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy magyarországi székhelyű kft. havi rendszerességgel szoftverhasználatot vásárol Angliából. A januárban megkapott számlán 27 százalék áfa van felszámítva. Anglia már nem uniós ország így a számla véleményem szerint jól van kiállítva. Az áfabevallásba harmadik országbeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatás ellenértékét és az utána megállapított adó összegét a bevallás 27. sorába, a levonható adó összegét az áfaalanyoknak a 67. sorba kell beírni. Kérdésem, hogy adó-visszatérítésre van-e lehetőség, ha igen, akkor annak mi a menete? Válaszát megköszönve!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Véleményem szerint a szoftverhasználat számlázásának a Brexit miatt nem kellett volna megváltoznia.

Az elektronikusan nyújtott szolgáltatások teljesítési helyére vonatkozóan nincsen speciális szabály az áfa rendszerében adóalanyok közötti viszonylatban, azaz a főszabály szerint adózik. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 37. § (1) szerint: adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

Annyi bizonyos, hogy az ügyletet magyar áfa terheli, azonban annak felszámítása a fordított adózási mechanizmussal az igénybevevő dolga, az Ön által is írt, áfabevallási sorokban történő feltüntetéssel.

Az adófizetésére kötelezett személye a szolgáltatást igénybevevő a fenti 37. § szerinti szolgáltatásoknál, hacsak a szolgáltatásnyújtó nem letelepedett belföldön.

140. § Abban az esetben, ha a szolgáltatás nyújtása teljesítés helyének megállapítására
a) a 37. § (1) bekezdését kell alkalmazni, az adót a szolgáltatást igénybevevő – a 36. § értelmében vett – adóalany,
b) a 39. és 40. §, a 42. §, valamint a 44. és 45. § bármelyikét kell alkalmazni, az adót a szolgáltatást igénybevevő belföldön nyilvántartásba vett adóalany
fizeti, feltéve, hogy a szolgáltatást nyújtó adóalany belföldön gazdasági céllal nem telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye nincs belföldön.

Fentiek alapján javaslom, hogy vegyék fel a kapcsolatot a partnerükkel, hogy milyen okból számították fel ők a magyar áfát a számlán, nem azért esetleg, mert önöket nem adóalanynak vélték (vagy esetlegesen az az ok, hogy van belföldi adószám a brit társaságnak).

A számlát javítani szükséges, az áfa visszatérítése amiatt sem járható, mivel a külföldi áfa visszaigénylésénél az áfa helyes felszámítását is vizsgálják. A Brexit miatt pedig az ELEKAFA nyomtatvány nem nyújtható be, az áfa visszatérítésére maximum viszonossági megállapodás kötése esetén (Magyarország–Egyesült Királyság) lesz lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close