hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki tejelhet 5 százalékos áfát? Eligazít a NAV

  • adozona.hu

Milyen tejre vonatkozik januártól az 5 százalékos áfakulcs? A NAV és az NGM közös tájékoztatója segít az eligazodásban.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 82. § (2) bekezdése alapján az e törvény 3. számú mellékletében felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.

Az áfatörvény 3. számú melléklet I. része – s ebből következően az 5 százalékos adómérték alá tartozó termékek köre – 2017. január 1-jével egy új, 54. ponttal egészül ki, mely a következőket tartalmazza:  

Tej (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL tejet)  a vtsz. 0401 10-ből és a vtsz.  0401 20-ból.

Az e pont szerinti tej értékesítése 2016. december 31-éig – az áfatörvény 3/A számú melléklet I. rész 1. pontja és 82. § (3) bekezdése alapján – 18 százalékos adómérték alá esik.

A törvény változásának eredményeként 2017. január 1-jével a 3. számú melléklet I. rész 54. pontjában foglalt meghatározásnak megfelelő tej adómértéke 18 százalékról 5 százalékra csökken. 

A tejtermékek, valamint az áfatörvény 3. számú melléklet I. rész 54. pontja szerinti tejtől eltérő tejek értékesítése esetén alkalmazandó adómérték 2017. január 1-jétől nem változik. Ezt biztosítja az áfatörvény 3/A számú melléklet I. rész 1. pontjának 2017. január 1-jétől hatályos módosítása, vagyis a 18 százalékos adómérték alá tartozó termékek körének az 5 százalékos adómérték alá sorolt tejekkel való szűkítése.

A vtsz. 0401 10, 0401 20 alá tartozó tej

A tej 5 százalékos adómérték alá tartozásának egyik feltétele, hogy a konkrét termék a Kereskedelmi Vámtarifa 2002. július 31. napján hatályos besorolási rendje szerint a vtsz. 0401 10 vagy 0401 20 alá tartozzon. 

A Kereskedelmi Vámtarifa alkalmazása szempontjából a „tej” megnevezés alatt a teljes tejet vagy a részben vagy teljesen lefölözött tejet kell érteni. Az alszámos besorolás esetében azt kell figyelembe venni, hogy a tej mennyi tejzsírt tartalmaz. A 0401 10 vtsz. alá tartozik a tej legfeljebb 1 százalék zsírtartalommal. A 0401 20 vtsz. alá tartozik a tej 1 százalékot meghaladó, de legfeljebb 6 százalék zsírtartalommal. Ebből következően a 1,5 százalék; 2,8 százalék, illetve 3,5 százalék zsírtartalmú tejek a 0401 20 vtsz. alá tartoznak. 

A tej lehet pasztörizálva, csírátlanítva vagy másképpen tartósítva, homogenizálva vagy peptonizálva is; de nem tartozik ide az a tej és tejszín, amelyet sűrítettek vagy hozzáadott cukorral vagy más édesítő anyagokkal édesítettek. 

A tej lehet továbbá fagyasztva is, és tartalmazhat a természetes tej-alkotórészeken felül még kis mennyiségű stabilizáló anyagokat, amelyek megóvják a termék természetes állagát a szállítás ideje alatt folyékony állapotban (például dinátriumfoszfát, trinátriumcitrát és kalciumklorid), továbbá tartalmazhatnak nagyon kis mennyiségű oxidációgátló anyagokat vagy vitaminokat is, amelyek egyébként nem találhatók meg a termékben. Az említett termékek közül néhány a feldolgozáshoz szükséges kis mennyiségű vegyi anyagot is tartalmazhat (például nátriumkarbonát). E vtsz. alá tartozik az olyan mesterséges tej is, amelynek minősége és mennyiségi összetétele ugyanolyan, mint a természetes terméké. 

Kivétel az UHT és az ESL tej 

Ahhoz, hogy a tej értékesítése 5 százalékos adómérték alá essen, nem elégséges az értékesített termék vtsz. 0401 10, 0401 20 alá tartozása, a terméknek a törvényben szereplő szöveges meghatározásnak is meg kell felelnie, vagyis nem lehet ultramagas hőmérsékleten kezelt tej vagy ESL tej, illetve anyatej. [Az anyatej értékesítése – 2017. január 1-jét megelőzően és azt követően is – adómentes az áfatörvény 85. § (1) bekezdés d) pontja alapján, a 3. számú melléklet I. rész 54. pontja és 3/A számú melléklet I. rész 1. pontja ezen adómentességre tekintettel kezeli kivételként.]

Az előzőeknek megfelelően, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tej és ESL tej értékesítése esetén 2017. január 1-jétől sem alkalmazható 5 százalékos adómérték. A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletnek (továbbiakban: FVM rendelet) a tejtermékekről rendelkező 1-3/51-1 számú előírás A rész III. 9. pontja a hőkezelés definiálása során az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelés esetében hivatkozik az állati eredetű élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról rendelkező, az Európai Parlament és a Tanács 853/2004/EK rendeletére, mely az alábbiakat tartalmazza: 

A TEJTERMÉKEKRE ÉS A KOLOSZTRUMALAPÚ TERMÉKEKRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK 



II.   A HŐKEZELÉSRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK 

1. Amikor a nyerstej, kolosztrum, tejtermék vagy kolosztrumalapú termék hőkezelésen esik át, az élelmiszer-ipari vállalkozóknak biztosítaniuk kell, hogy az megfelel a 852/2004/EK rendelet II. melléklete XI. fejezete követelményeinek. Az alábbi eljárások alkalmazása során különösen arról kell

gondoskodniuk, hogy azok eleget tesznek az említett előírásoknak:

a) A pasztőrözést a következőket tartalmazó kezeléssel érik el:

♦ magas hőmérséklet rövid ideig (legalább 72 °C 15 másodpercig);

♦ alacsony hőmérséklet hosszú ideig (legalább 63 °C 30 percig); vagy

♦ az idő-hőmérséklet feltételek bármely más kombinációja az egyenértékű hatás elérése érdekében, hogy a termékek adott esetben az ilyen kezelés után az alkalin-foszfatázvizsgálatra negatív reakciót adjanak.

b) Az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (UHT) a következőket tartalmazó kezeléssel érik el:

♦ magas hőmérsékleten rövid ideig történő a folyamatos hőhatás (135 °C-nál nem kevesebb hőmérsékleten, megfelelő idő kombinációjával), hogy ne legyenek olyan életképes mikroorganizmusok vagy spórák, amelyek a kezelt termékekben növekedésre képesek, amikor azt aszeptikus zárt tartályban szobahőmérsékleten tartják; és

♦ elegendő annak biztosításához, hogy a termékek mikrobiológiailag stabilak maradjanak, azt követően, hogy azokat zárt tartályban 15 napig 30 °C-on, vagy 7 napig 55 °C-on inkubálták, vagy bármely más olyan módszert követően, ami kimutatja, hogy megfelelő hőkezelést alkalmaztak. Az FVM rendeletnek tejtermékekről rendelkező 1-3/51-1 számú előírása A rész III. 9. pontja alapján a „Nagyon magas hőmérsékleten végzett hőkezelés (ESL-hőkezelés)”: 

Olyan 100 °C feletti hőkezelés, amelynek során a tejet, a tejszínt, illetve a tejterméket legfeljebb 134 ° hőmérsékleten, legalább 0,1 másodpercig hőkezelik.

Hatálybalépés

Az áfatörvény 3. számú melléklet I. rész 54. pontjának hatálybalépésével kapcsolatos átmeneti rendelkezést az áfatörvény 304. §-a tartalmazza, melynek (1) bekezdése értelmében a hivatkozott pontot azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a 84. § szerint megállapított időpont 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Az áfatörvény 304. § (2) bekezdése alapján pedig – az előzőekkel összhangban – a 3/A számú melléklet I. rész módosított 1. pontját azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a 84. § szerint megállapított időpont 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Az áfatörvény 84. § (1) bekezdésében meghatározott főszabály szerint a fizetendő adó megállapítására a teljesítéskor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Így a 3. számú melléklet I. rész 54. pontjának megfelelő tej 84. § (1) bekezdés alá tartozó értékesítése esetén akkor alkalmazandó 5 százalékos adómérték, ha a termékértékesítés (áfatörvény szerint meghatározott) teljesítési időpontja 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

A főszabálytól eltérően, az áfatörvény 84. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni. Mivel az áfatörvény 84. § (2) bekezdése a termék Közösségen belüli beszerzését, az előleg fizetését, az áfatörvény 64. § (2)–(3) bekezdései szerinti termékimportot és az áfatörvény 60. §-a alá tartozó fordítottan adózó ügyleteket nevesíti, ezeknek megvalósulása esetén a 3. számú melléklet I. rész új pontja alá tartozó tej értékesítése esetében akkor alkalmazandó 5 százalékos adómérték, ha az az időpont, amelyben a fizetendő adót meg kell állapítani 2017. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.  

[Nemzetgazdasági Minisztérium NGM/35451/2016. – NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály 3156732270/2016. – NAV KI Vám Főosztály 5168571874/2016.]

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Időszakos orvosi vizsgálatok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyéni vállalkozásból kivonás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink