hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki a felelős a fuvarozásért? Változnak az uniós láncértékesítések szabályai

  • adozona.hu

Uniós szinten egységesítésre kerülnek 2020. január 1-jétől a láncértékesítésekre vonatkozó szabályok. Bár a jogszabálymódosítás bizonyos tekintetben egyszerűsíti a helyes áfakezelés megállapítását, bőven maradnak nehezen eldönthető kérdések, olvasható a Deloitte sajtóközleményében.

A nemzetközi termékkereskedelemben gyakoriak az olyan értékesítési láncok, amelyek során a terméket a lánc legelején elhelyezkedő értékesítőtől közvetlenül az utolsó megrendelő részére szállítják, miközben a termék tulajdonjoga több alkalommal cserél gazdát. Az ilyen helyzetekben a legfontosabb kérdés, hogy a fuvarozást mely értékesítéshez kell rendelni, hiszen csak ez az ügylet minősülhet közösségen belüli áfamentes termékértékesítésnek. Ennek meghatározása különösen nehéz azokban az esetekben, amikor a fuvarozásért egy közbenső szereplő a felelős.

2020. január 1-jétől egyértelműbbé válik a fuvarozással összefüggő értékesítés meghatározása láncértékesítések esetén. Az új szabályok arra az esetre vonatkoznak, ha a közbenső vevő fuvaroz, vagy szervezi a fuvart (hiszen ilyenkor lehet kérdés, hogy a fuvarozást melyik értékesítéshez kapcsoljuk). A módosítás értelmében a fuvarozást a közbenső vevő részére teljesített termékértékesítéshez kell majd rendelni, azonban ha a közbenső vevő közli a láncban közvetlenül előtte elhelyezkedő értékesítővel az indulás tagállamában a részére kiadott közösségi adószámot, akkor úgy kell tekinteni, hogy a közbenső vevő általi értékesítéshez kapcsolódik a termékmozgás.

A módosítás egyértelműsíti tehát azt a nehezen megfogható kérdést, hogy a közbenső felet a szállítás vonatkozásában vevőnek, vagy eladónak kell tekinteni. Bőven maradnak azonban még komplex kérdések a többszereplős termékfuvarozások területén. Továbbra is előfeltétel a fuvarozásért felelős fél meghatározása, amellyel kapcsolatban a jogszabálymódosítás nem ad eligazítást. A kérdés eldöntése korábban is nehézséget okozott, hiszen – jogszabályi rendelkezés hiányában – az eset összes körülményének gondos mérlegelését igényelte minden egyes helyzetben. Az Európai Bizottság áfaszakértőkből álló testülete nemrég közzétett nem hivatalos álláspontja szerint a döntő körülmény az, hogy melyik fél viseli a kárveszélyt a fuvarozás tartama alatt. „Ez azonban nem szünteti meg a bizonytalanságot, tekintve, hogy a kárveszély átszállásának időpontja, illetve maga a kárveszélyért felelős fél egy több szereplőből álló értékesítési lánc esetén ügyletenként eltérhet” – mutatott rá dr. Schütt Attila, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Szintén problémaként merül fel, hogy bár az új szabályok kötelezően alkalmazandók lesznek minden uniós tagállamban, ténylegesen csak azon államokban tudnak érvényesülni, ahol léteznek a láncértékesítésekre vonatkozó speciális teljesítési helyre szabályok – mint például Magyarországon. „Így az olyan vállalkozások számára, amelyek több uniós tagállamban végeznek tevékenységet, mindenképp indokolt áttekinteni az érintett tagállamok áfaszabályozását az új szabályok alkalmazhatóságát illetően” – tette hozzá dr. Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink