hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor kell, és mikor nem kell nyugtát adni? Itt a válasz

  • dr. Csobánczy Péter
1

A sok olvasói kérdés késztet arra, hogy ismét röviden összefoglaljam: mikor kell, s mikor nem kell nyugtát adni. Cikkemben sorra veszem az áfatörvény vonatkozó rendelkezéseit.

A kulcsot a kérdés megválaszolásához az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.)  165. § (1) bekezdés b) pontja adja. Anélkül, hogy szó szerint idézném a rendelkezést, csupán a következőkre hívnám fel a figyelmet: az Áfa tv. jól körülírt feltételek között végső soron a termék beszerzőjére, a szolgáltatás igénybevevőjére bízza, hogy él-e számlakérési jogával vagy sem. Ha nem él, akkor lép be alternatív kötelezettségként a nyugtaadás, ahogy ez az Áfa tv. 166. § (1) bekezdésében szereplő visszahivatkozásból egyébként egyértelműen kitűnik.

Más törvényi összefüggésekből és megfogalmazásokból ugyanakkor az is leszűrhető, hogy nem kell nyugtát adni akkor sem, ha

– egyik végletként a számlakibocsátás az Áfa tv. erejénél fogva kötelező, illetve
– másik végletként a számlakibocsátás lehetősége eleve nem jön szóba, vagy az az alóli mentesülés szintén az Áfa tv. erejénél fogva biztosított.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben sorra vesszük az áfatörvény vonatkozó rendelkezéseit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Zsolt Ruszin

Aliud stans, aliud sedens.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink