hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Holnap már késő. Ma még visszaigényelheti az áfát

  • MTI/Adózóna

A magyar cégek szeptember 30-ig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére kérelmeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) – figyelmeztetett a pénteki határidőre a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Hangsúlyozták, a jogvesztő határidőig 30 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2015-ös vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A kérelmet elektronikus formában, ELEKAFA nyomtatványon lehet beterjeszteni az adóhatósághoz, országonként külön-külön dokumentumban.

A külföldi áfavisszatérítési kérelmet azok a belföldi adóalanyok nyújthatják be, akiknek beszerzéseire valamely uniós tagállamban 2015-ben az ottani általános forgalmi adót számították fel és jogosultak az áfa levonására.

A lehetőség nem csupán az uniós tagállamokra, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagországaira, Svájcra, Liechtensteinre és már Norvégiára is vonatkozik. A Mazars arra is rámutat, hogy a Norvégiából történő visszaigénylések esetén nemcsak a 2015-ben, hanem a 2014-ben teljesített ügyletek után is be lehet nyújtani a visszatérítési kérelmet.

Kiemelik: a nem uniós tagállamok vonatkozásában az adott ország adóhatóságához kell beadni a kérelmet.

Ha a benyújtott kérelem teljes naptári évre vonatkozik, úgy a visszaigényelhető áfa legkisebb összege 50 euró. Lehetőség van nem teljes naptári évre vonatkozó kérelem benyújtására is, feltéve, hogy a visszatérítendő áfa összege eléri a 400 eurót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close