hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyesbítő számla: mikori áfabevallásban kell feltüntetni?

  • adozona.hu

Bejövő költségszámlát helyesbítő számla áfája melyik időszakban kerülhet be leghamarabb a bevallásba: a helyesbítő számla keltének időpontjára eső havi áfabevallásban, vagy ha a bevallásig rendelkezésre áll, akkor a feltüntetett teljesítési időpont (eredeti számla teljesítési időponttal egyező) szerinti áfabevallásba is betehető? Mínuszos helyesbítő számla áfája minden esetben a 31. sorba kerül helyesen? Vagy ha az eredeti számlával egy időszakban vonjuk le, akkor a normál 66. sorba is kerülhet? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Az említett esetben a helyesbítés iránya a fő kérdés. Az áfatörvény 153/C paragrafusának (1) bekezdése szerint abban az esetben, ha a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben utólag, az adólevonási jog keletkezését követően változás következik be, és ennek eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege csökken, az adóalany a különbözetet abban az adómegállapítási időszakban köteles a 153/A paragrafus (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adó összegét növelő tételként figyelembe venni, amelyben

a) a különbözet alapjául szolgáló, a 127. paragrafus (1) bekezdésében említett okiratot módosító vagy azt érvénytelenítő okirat az adóalany személyes rendelkezésére áll, de nem később, mint a módosító vagy érvénytelenítő okirat kibocsátásának hónapját követő hónap 15. napja, feltéve, hogy az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege közvetlenül olyan, a 127. paragrafus (1) bekezdésében említett okiraton alapul, amelyet más fél (hatóság) bocsátott ki;

b) részére a pénzt visszatérítik a 77. paragrafus (4) bekezdése szerinti esetben;

c) a változás bekövetkezik az a) és b) pontok alá nem tartozó esetekben.

(2) Ha a levonható adó összegét meghatározó tényezőkben bekövetkező utólagos változás eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege nő, az adóalany – az adólevonási jog gyakorlása egyéb feltételeinek sérelme nélkül – a különbözetet legkorábban abban az adómegállapítási időszakban jogosult a 153/A paragrafus (1) bekezdése szerint megállapított levonható előzetesen felszámított adó összegét növelő tételként figyelembe venni, amelyben a különbözet alapjául szolgáló, a 127. paragrafus (1) bekezdésében említett okiratot módosító okirat a személyes rendelkezésére áll.

Ha tehát a levonható adó csökken, a számlabefogadó köteles azt általános esetben a helyesbítő számla kézhezvételének hónapjában figyelembe venni, de nem később, mint a helyesbítő számla kibocsátásának hónapját követő hónapban. Nincs szükség tehát önellenőrzésre, a fenti időpontokra kell figyelembe venni.

Abban az esetben, ha a levonható adó nő, nincs kötelező időpont annak figyelembe vételére, legkorábban a helyesbítő számla hónapjának áfabevallásában, de egyebekben a kétéves szabályra tekintettel van lehetőség a bevallásban figyelembe venni.

Az áfabevallás kitöltési útmutatója szerint valamennyi olyan tételt, amely a levonható adó összegét utólag csökkenti, a 31. sorban kell szerepeltetni.

Tájékozódjon áfaügyekben az Áfa – speciális esetek című kiadványunkból!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs