hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Használt autó kereskedelme, láncügylet

  • adozona.hu

Egy magyar kft. az EU-ból használt autókat vásárol, majd azokat továbbértékesíti kizárólag harmadik országba. Az áfabevallással azonban gondjai akadtak. Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. az EU-ból használt személygépkocsikat vásárol magánszemélyektől, kereskedőtől, aukciós cégtől, melyeket kizárólag harmadik ország felé értékesít tovább. Az autók Magyarországra, illetve harmadik ország felé kamionnal kerülnek elszállításra. A szállítás megrendelője és a költség viselője a kft. harmadik országbeli vevője. Az EU-tagállambeli autókereskedő számláját áfa felszámítása nélkül a saját közösségi és a magyar kft. közösségi adószámának feltüntetésével állítja ki. Egyes eladók a számlán felszámítanak dokumentumkiállítási díjat, szervizköltséget, aukciós díjat.

Kérdéseim:
1. Az autókereskedőtől beszerzett áru be kell-e, hogy kerüljön a 65-ös áfa- és az A60-as bevallásba mint uniós beszerzés?
2. A beszerzési ár részeként felszámított dokumentum kiállítási díj, szervizköltség közösségi szolgáltatásként kerül-e bevallásra a 65-ös, illetve az A60-as bevallásban?
3. Az igénybe vett szolgáltatás (spedíciós költség, vám elé állítás) közösségi szolgáltatásként bevallásra kerül áfa felszámításával, de a felszámított áfa levonásba is helyezhető?
4. Hogyan kezelendő az előre befizetett aukciós díj, ez is igénybe vett szolgáltatásként kell, hogy feltüntetésre kerüljön mind a 65-ös áfabevallásban, mind pedig az A60-as bevallásban?
5. Abban az esetben, ha a fentiek alapján az autó „A” országból közvetlenül kerül elszállításra „C” országba, úgy, hogy „A” EU-s tagállam, „B” Magyarország, „C” pedig Szerbia, akkor kell-e alkalmazni a láncügylet szabályait?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 20. § (1) bekezdése b) pontja alapján nem kell adót fizetni használt ingóság Közösségen belüli beszerzése esetében, feltéve, hogy az értékesítő viszonteladóként jár el, aki egyúttal igazolja, hogy a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, a terméket e tagállam azon joga szerint úgy adóztatták meg, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 312–325. cikkeinek (használtcikk-kereskedő).

1. A Közösségen belülről, a Héa-irányelv 312–325. cikkeinek megfelelő viszonteladótól történő használt személygépkocsi beszerzése esetén tehát nem merül fel áfafizetési kötelezettség a magyar kft. részéről. Ha azonban a Közösségen belüli beszerzés nem a fentiek szerint meghatározott viszonteladótól történik, úgy az áfatörvény 143. § (1) a) pontja alapján az adót a kft. fizeti. Ebben az esetben a gépkocsik beszerzése után a belföldi adóalany kft. áfa felszámítására lesz kötelezett, és ha a beszerzés továbbértékesítési céllal történik (ideértve az exportértékesítést is) adólevonásra is jogosult. A beszerzést közösségen belüli beszerzésként kell az áfabevallásban (az alvázszámmal együtt) és az összesítő nyilatkozatban is feltüntetni.

2. A közösségen belüli beszerzéshez közvetlenül kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat (jutalék, árverési díj, fuvardíj stb.) is a közösségen belüli fordított adózás szabálya alapján kell elszámolni.

3. Abban az esetben, ha közösségen belüli ügylet valósul meg [tehát nem az áfatörvény 20. (1) b) pont szerinti viszonteladói beszerzés], úgy a felszámított áfa mellett az adólevonásra is jogosultak.

4. Igen, feltételezve, hogy a számla kiállítója közösségi adószámmal rendelkező adóalany, az aukciós díjat is közösségen belül igénybe vett szolgáltatásként kell kezelni.

5. Igen, a láncügylet szabályait kell alkalmazni, mivel ez esetben a termék közvetlenül az „A” eladótól a „C” vevőhöz kerül szállításra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasági szerződés módosítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs