hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Használt autó kereskedelme, láncügylet

  • adozona.hu

Egy magyar kft. az EU-ból használt autókat vásárol, majd azokat továbbértékesíti kizárólag harmadik országba. Az áfabevallással azonban gondjai akadtak. Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. az EU-ból használt személygépkocsikat vásárol magánszemélyektől, kereskedőtől, aukciós cégtől, melyeket kizárólag harmadik ország felé értékesít tovább. Az autók Magyarországra, illetve harmadik ország felé kamionnal kerülnek elszállításra. A szállítás megrendelője és a költség viselője a kft. harmadik országbeli vevője. Az EU-tagállambeli autókereskedő számláját áfa felszámítása nélkül a saját közösségi és a magyar kft. közösségi adószámának feltüntetésével állítja ki. Egyes eladók a számlán felszámítanak dokumentumkiállítási díjat, szervizköltséget, aukciós díjat.

Kérdéseim:
1. Az autókereskedőtől beszerzett áru be kell-e, hogy kerüljön a 65-ös áfa- és az A60-as bevallásba mint uniós beszerzés?
2. A beszerzési ár részeként felszámított dokumentum kiállítási díj, szervizköltség közösségi szolgáltatásként kerül-e bevallásra a 65-ös, illetve az A60-as bevallásban?
3. Az igénybe vett szolgáltatás (spedíciós költség, vám elé állítás) közösségi szolgáltatásként bevallásra kerül áfa felszámításával, de a felszámított áfa levonásba is helyezhető?
4. Hogyan kezelendő az előre befizetett aukciós díj, ez is igénybe vett szolgáltatásként kell, hogy feltüntetésre kerüljön mind a 65-ös áfabevallásban, mind pedig az A60-as bevallásban?
5. Abban az esetben, ha a fentiek alapján az autó „A” országból közvetlenül kerül elszállításra „C” országba, úgy, hogy „A” EU-s tagállam, „B” Magyarország, „C” pedig Szerbia, akkor kell-e alkalmazni a láncügylet szabályait?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 20. § (1) bekezdése b) pontja alapján nem kell adót fizetni használt ingóság Közösségen belüli beszerzése esetében, feltéve, hogy az értékesítő viszonteladóként jár el, aki egyúttal igazolja, hogy a Közösség azon tagállamában, ahol a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt, a terméket e tagállam azon joga szerint úgy adóztatták meg, amely tartalmában megfelel a Héa-irányelv 312–325. cikkeinek (használtcikk-kereskedő).

1. A Közösségen belülről, a Héa-irányelv 312–325. cikkeinek megfelelő viszonteladótól történő használt személygépkocsi beszerzése esetén tehát nem merül fel áfafizetési kötelezettség a magyar kft. részéről. Ha azonban a Közösségen belüli beszerzés nem a fentiek szerint meghatározott viszonteladótól történik, úgy az áfatörvény 143. § (1) a) pontja alapján az adót a kft. fizeti. Ebben az esetben a gépkocsik beszerzése után a belföldi adóalany kft. áfa felszámítására lesz kötelezett, és ha a beszerzés továbbértékesítési céllal történik (ideértve az exportértékesítést is) adólevonásra is jogosult. A beszerzést közösségen belüli beszerzésként kell az áfabevallásban (az alvázszámmal együtt) és az összesítő nyilatkozatban is feltüntetni.

2. A közösségen belüli beszerzéshez közvetlenül kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat (jutalék, árverési díj, fuvardíj stb.) is a közösségen belüli fordított adózás szabálya alapján kell elszámolni.

3. Abban az esetben, ha közösségen belüli ügylet valósul meg [tehát nem az áfatörvény 20. (1) b) pont szerinti viszonteladói beszerzés], úgy a felszámított áfa mellett az adólevonásra is jogosultak.

4. Igen, feltételezve, hogy a számla kiállítója közösségi adószámmal rendelkező adóalany, az aukciós díjat is közösségen belül igénybe vett szolgáltatásként kell kezelni.

5. Igen, a láncügylet szabályait kell alkalmazni, mivel ez esetben a termék közvetlenül az „A” eladótól a „C” vevőhöz kerül szállításra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close