hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Harmadik országból importált termék áfájának levonhatósága

  • adozona.hu

„Harmadik országból importált (Törökország, cégtulajdonos apa) terméket belföldi székhelyű cég (cégtulajdonos török apa és fia) helyezi szabad forgalomba és megfizeti a kivetéssel megállapított import áfát. Majd vevői készletként kihelyezi a közösség másik tagállamába a megfelelő nyilvántartás vezetése mellett, és ott az értékesítő az eredeti török cég lesz ismét, a belföldi illetőségű magyar cég levonásba helyezheti az import áfát?” Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésből nem derül ki, de a másik tagállamba történő vevői készlet kihelyezéséből feltételezzük, hogy az ügyletben történik egy TR-HU cég közötti értékesítés, majd egy HU-TR cég közötti értékesítés is a vevői készletről való értékesítéskor.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 120. §-a alapján abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet

  • termék importjához kapcsolódóan
    • maga vagy közvetett vámjogi képviselője megfizetett, illetőleg
    • maga vagy közvetett vámjogi képviselője fizetendő adóként megállapított.

Ha a termékimportot követően megtörténik a HU-TR cég közötti értékesítés, abban az esetben a magyar cég a fenti jogszabályi hely alapján jogosult a termékimport során megfizetett áfa levonására.

Ha a termék nem kerül értékesítésre, tehát végig a török fél tulajdonában marad, abban az esetben a magyar cég nem jogosult a termékimport során megfizetett áfa levonására.

Annak érdekében, hogy a magyar cégnek belföldön ne keletkezzen vám- és áfafizetési kötelezettsége, a termék a beérkezést követően vámraktározási eljárás alá kerülhet. Ebben az esetben ugyanis az eljárás időtartamára felfüggesztésre kerül a fizetendő vám és áfa, továbbá a vonatkozó korlátozó rendelkezések sem alkalmazandók.

A közösség másik tagállamába történő elszállítás a vámraktárból történhet meg, mellyel a magyar cég végleg mentesül a Magyarországon fizetendő import áfa alól. A kiszállítást követően a másik közösségi tagállamban a végső vevők felé történő értékesítés a rendeltetési tagállamban történő szabad forgalomba helyezéssel, az ott felmerülő áfa megfizetése mellett történhet. A másik tagállami szabad forgalomba helyezést kérheti a török fél vagy annak közvetett vámjogi képviselője, illetve az abban az országban illetékességgel bíró vevő is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs