Harmadik országból importált termék áfájának levonhatósága

  • adozona.hu

„Harmadik országból importált (Törökország, cégtulajdonos apa) terméket belföldi székhelyű cég (cégtulajdonos török apa és fia) helyezi szabad forgalomba és megfizeti a kivetéssel megállapított import áfát. Majd vevői készletként kihelyezi a közösség másik tagállamába a megfelelő nyilvántartás vezetése mellett, és ott az értékesítő az eredeti török cég lesz ismét, a belföldi illetőségű magyar cég levonásba helyezheti az import áfát?” Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésből nem derül ki, de a másik tagállamba történő vevői készlet kihelyezéséből feltételezzük, hogy az ügyletben történik egy TR-HU cég közötti értékesítés, majd egy HU-TR cég közötti értékesítés is a vevői készletről való értékesítéskor.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 120. §-a alapján abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót, amelyet

  • termék importjához kapcsolódóan
    • maga vagy közvetett vámjogi képviselője megfizetett, illetőleg
    • maga vagy közvetett vámjogi képviselője fizetendő adóként megállapított.

Ha a termékimportot követően megtörténik a HU-TR cég közötti értékesítés, abban az esetben a magyar cég a fenti jogszabályi hely alapján jogosult a termékimport során megfizetett áfa levonására.

Ha a termék nem kerül értékesítésre, tehát végig a török fél tulajdonában marad, abban az esetben a magyar cég nem jogosult a termékimport során megfizetett áfa levonására.

Annak érdekében, hogy a magyar cégnek belföldön ne keletkezzen vám- és áfafizetési kötelezettsége, a termék a beérkezést követően vámraktározási eljárás alá kerülhet. Ebben az esetben ugyanis az eljárás időtartamára felfüggesztésre kerül a fizetendő vám és áfa, továbbá a vonatkozó korlátozó rendelkezések sem alkalmazandók.

A közösség másik tagállamába történő elszállítás a vámraktárból történhet meg, mellyel a magyar cég végleg mentesül a Magyarországon fizetendő import áfa alól. A kiszállítást követően a másik közösségi tagállamban a végső vevők felé történő értékesítés a rendeltetési tagállamban történő szabad forgalomba helyezéssel, az ott felmerülő áfa megfizetése mellett történhet. A másik tagállami szabad forgalomba helyezést kérheti a török fél vagy annak közvetett vámjogi képviselője, illetve az abban az országban illetékességgel bíró vevő is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close