hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Harmadik országból igénybe vett szolgáltatás áfája

  • adozona.hu
4

Egy magyarországi cég harmadik országbeli ügyvédi irodától vesz igénybe szolgáltatást, amelyről kiállított számla tartalmaz áfát. Ezt az áfát vissza lehet igényelni? Ha igen, milyen procedúrával? Olvasónk kérdéseire Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:


Amennyiben egy belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra, mely a kérdésben felvázolt esetben fennáll, külföldön hozzáadottérték-adót terhelnek, akkor elvileg két módon tudja ezt visszaigényelni: egyrészt adóalanykénti regisztrációval, másrészt külön eljárásban, külföldön nyilvántartásba vett (ugye az adott harmadik országban külföldinek számít) adóalanykénti kivételes visszaigénylés során.

Egyvalamit semmiképpen nem tehet: a magyar áfabevallásban más országbeli hozzáadottérték-adó nem szerepelhet, azt mindig csak az adott ország tudja visszautalni. Más tagállamban felszámított adónál is így van ez, csak abban különbözik a harmadik államokban áthárított adótól, hogy uniós viszonylatban technikailag a magyar adóhatóságon keresztül – de a normál áfabevallástól teljesen elkülönült eljárás során – lehet visszakapni valamennyi tagállamban felszámított adót. Ezt nevezzük egyablakos rendszernek. Harmadik országbeli beszerzéseinket terhelő adót azonban mindig csak közvetlenül az adott harmadik ország adóhatóságától tudjuk visszaigényelni.

Nagyon fontos továbbá, hogy ha harmadik országban merült fel ottani hozzáadottérték-adó beszerzésünk, nem biztos, hogy jogosultak vagyunk ennek visszatéríttetésére, mert csak akkor áll fenn ez a lehetőség, ha elismert harmadik államnak minősül (amivel van Magyarországnak viszonossága, illetve külön nemzetközi szerződést kötött a visszatérítésről).

Sajnos elismert harmadik állam csak Svájc és Liechtenstein, Norvégia, illetve 2019-től Törökország és Szerbia államokkal bővült a kör. Ettől eltérő harmadik országban felénk áthárított adót – még ha adóalanyiságunkat is szolgálja a beszerzés – viselni kell.

Az első megoldás nyilván akkor járható, amennyiben a magyarországi adóalany külföldön szolgáltatásnyújtást végez, és ennek teljesítése kapcsán merül fel külföldi áfa. (itt nem ez a helyzet).

A második eset, amikor az adóalanynak nem kell bejelentkeznie a külföldi országban, az ottani jogszabályok teljesítési hely szabályai alapján azonban mégis hárítanak rá áfát. Erre a gyakorlatban példa lehet a szállodai költségek, taxiszolgáltatás, úthasználati díj stb.

A kérdésben szereplő tényállás, nevezetesen, hogy magyarországi cég (így adóalany) felé ügyvédi szolgáltatás után áfát számítottak fel, elég szokatlan eset. A szolgáltatások teljesítési helye adóalany igénybevevő esetén főszabály szerint a megrendelő székhelye (vagy esetleges teljesítéssel érintett telephelye) felé mutat, aszerint alakul. Ez alól kivétel csupán egyes szolgáltatástípusok esetén van (például ingatlan), ekkor lehetséges, hogy a teljesítési hely külföld, így áfa felszámítására kerül sor.

Az ügyvédi szolgáltatás vonatkozásában adóalany felé nyújtott szolgáltatás valósul meg, mely az áfatörvény vonatkozásában nem tartozik kivételes teljesítési helyű szabály alá. Annak számlázásakor elvi síkon az Ön partnerének nem kellett volna áfát felszámítani, annak teljesítési helye Magyarország kellene legyen, az adózást pedig a befogadó magyar cég oldja meg fordított adózással.

Javaslom a számla ilyen szempontú felülvizsgálatát, nem fordulhatott-e elő, hogy a számlabefogadó adóalany nem adta meg esetlegesen adószámát a partnere felé, aki így kvázi nem adóalany felé történő számlázási gyakorlatát követte.

Amennyiben a számla mégis helyes és megfelelően van kiállítva, illetve a kérdésben meg nem nevezett harmadik ország az elismert körbe tartozik, a külföldi áfa visszaigénylését az adott ország szabályai szerint, az ottani adóhatóságnál kérhetik közvetlenül.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (4)
adózóna.hu

Kedves Olvasóink!Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Ruszin Zsolt

Értem én, hogy mentes az adó alól, de a fordított áfa az erősebb, vagy a mentesség? Hova kell a külföldről igénybevett mentes szolgáltatást feltüntetni az áfa bevallásban? És mi van, ha nem harmadik országból ered, hanem közösségi adóalany számláz adólevonási joggal járó mentes szolgáltatást (vagy pl. repülőjegyet)?

Bunna Erika

Kedves Hozzászóló!

Válaszomban a Kérdező által írt, harmadik országbeli ügyvédi irodától igénybe vett szolgáltatás alatt klasszikus ügyvédi szolgáltatás igénybevételét vélelmeztem, ahogy ez a válaszomban is rögzítésre került. Ezen túlmutató „extra” költségek átterheléséről nem volt szó, ilyet a Kérdező nem fejtett ki.
Nem állítottam, hogy lehetetlen a külföldi áfa áthárítása, csupán annyit, hogy nem megszokott adóalanyok között.

Egyebekben a repülőjegy, nemzetközi viszonylatot feltételezve (mivel a partner külföldi), a magyar jogszabályok alapján, amennyiben akár az indulási, akár az érkezési hely, akár mindkettő nem belföldön van, mentes az adó alól.

Üdvözlettel:
Bunna Erika

Ruszin Zsolt

Mi van, ha a számla mondjuk repülőjegyről szól?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink