hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elúszott az áfacsaló hajója

  • adozona.hu

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy gabonával üzletelő bűnszövetségre csaptak le. A békéscsabai férfi 210 millió forinttal próbálta meg csökkenteni cége áfafizetési kötelezettségét. A próbálkozás megbukott. A csaló cégének járműveit és hajóját is zár alá vették.

A gyanú szerint egy békéscsabai férfi irányította azt a bűnszövetséget, amely fiktív felvásárlási jegyekkel próbálta igazolni árubeszerzéseit. A férfi gabonával üzletelt, de áruját feketén szerezte be, így versenytársainál olcsóbban tudta a terményt továbbértékesíteni. Az illegális vásárláshoz nehéz körülmények között élő személyeket kerestek, akikkel őstermelői igazolványt váltattak ki. Mivel ezek az emberek gazdálkodásra alkalmas földterülettel nem rendelkeztek, sok esetben a nevükben fiktív bérleti szerződéseket is készíttettek és anyagi helyzetüket kihasználva, ellenszolgáltatás fejében valótlan tartalmú felvásárlási jegyeket írattak alá velük.

A NAV adóellenőrei és pénzügyi nyomozói a nagyszámú felvásárlási jegyek mögöttes tartalmát is megvizsgálták. Így olyan esetre is bukkantak, ahol az iratok szerint egy vagyontalan, földdel nem rendelkező, őstermelői igazolványát frissen kiváltó férfi mintegy 500 millió forint értékű gabonát értékesített az elkövetőknek. A nyomozás több száz fiktív bizonylatot tárt fel.

A pénzügyi nyomozók kihallgatták a termelőként feltüntetett személyeket, házkutatásokat tartottak, majd a békéscsabai férfit és két társát őrizetbe vették. A csaláshoz felhasznált kft. gépjárműveit és hajóját zár alá vették. Az adóvégrehajtók további 30 millió forint értékű követelést és bankszámlát zároltak.

A költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatott elkövetők akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5