hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eladná lízingelt gépkocsiját? Így számoljon az áfával

  • adozona.hu

Keletkezik-e fizetendő áfa lízingelt személygépkocsi eladásakor, s ha igen, akkor mi az alapja? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

„Ügyfelünk egy bt., amely vásárolt egy személygépkocsit, nyíltvégű pénzügyi lízing finanszírozással. Az első lízingdíjból nem igényelte vissza az áfát. A havi díjakból visszaigényelte az áfát, a hivatalos és magánhasználat arányában. A lízingszerződés még nem járt le, ki szeretnék fizetni a hátralékot, s el szeretnék adni a személygépkocsit. Ebben az esetben keletkezik-e fizetendő áfa, és ha igen, akkor mi lenne az alapja?” – kérdezte olvasónk.

Elsőként azt szükséges rögzíteni, hogy a nyílt végű lízingbe vétel nem értékesítés, hanem szolgáltatásnyújtás, ezért helytelen az a fogalmazás, amely szerint „személygépkocsi vásárlás történik nyílt végű pénzügyi lízing finanszírozással”. Korábban írtunk arról, hogy amennyiben a felek célja a nyílt végű lízingszerződés megkötésével a gépkocsi beszerzése volt, úgy az adóhatóság – jogosan – átminősítheti az ügyletet termékértékesítésnek – illetve termékbeszerzésnek, így a lízingbevevőt (vásárlót) adólevonási jog nem illethette meg, ezért a hatóság nála adóhiányt állapíthat meg.

KATTINTSON! Áfakockázatok pénzügyi lízingnél: levonható-e a forgalmi adó?

Amennyiben a nyílt végű pénzügyi lízing vonatkozásában nem merül fel átminősítési kockázat (megfelelő a futamidő-, az önrész és a maradványérték), akkor a lízingszerződés szabályai rendelkeznek arról, hogyan lehet a lízingbevevő oldalán a futamidő előtt lezárni a szerződést a lízingtárgy tulajdonjogának megszerzésével. Ekkor a tulajdonjog megszerzésével termékértékesítés történik, így a lízingbeadó a lezáráskor megfizetett összegről a lízingtárgy értékesítéséről számlát állít ki.

Alapesetben a személygépkocsi-beszerzés során áthárított forgalmi adó nem helyezhető levonásba, de ha a beszerzés célja továbbértékesítés, akkor az áfa levonható (viszont a gépjármű lízingbevevő általi értékesítése is forgalmiadó-köteles ügylet).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs