hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyenes vagy fordított adózás alá esik? Az attól függ...

  • Kneitner Lea, okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ugyanaz a tevékenység egyik esetben egyenes, a másikban fordított adózás alá esik az építőiparban. Összeállítottuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a kérdés eldöntésekor.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 142. §-a értelmében fordított adózás alá esik a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély-köteles vagy építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött, amelyről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának. Az ingatlannak az új Ptk.-ban nincs külön fogalma. Ingatlannak a jogi szabályozás szerinti ingatlant kell tekinteni. Ingatlannak alapvetően az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény szerinti ingatlan minősül.

Az áfatörvény értelmében, ahhoz, hogy egy szolgáltatás fordított adózás alá essen, a következő feltételeknek kell megfelelnie:

-        ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására irányul,
-         építési-szerelési, egyéb szerelési munka legyen.

A fenti kritériumok szerint az egyéb szerelési tartalmú szolgáltatásokat is tartalmazza a meghatározás, így a technológiai szerelés is fordítottan adózik a fordított adózás szabályainak egyéb érvényesülése esetén. Eszerint beletartoznak az olyan egyéb szerelési munkálatok is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a fel-, illetve átépíteni kívánt ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen, mint például villanyszerelés, víz-, gázvezeték-szerelés, fűtésszerelés. Az építési szolgáltatások körébe beletartozik a kőműves munka, földmunka, festés, burkolás, azaz minden olyan szolgáltatás, amely az ingatlan építésére irányul.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szempontok perdöntőek az áfakérdés eldöntésénél!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rendes felmondás esetén mikor kell elszámolni a dolgozóval?

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kiküldetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31