hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyenes vagy fordított adózás alá esik? Az attól függ...

  • Kneitner Lea, Tilea Tanácsadó Kft.

Ugyanaz a tevékenység egyik esetben egyenes, a másikban fordított adózás alá esik az építőiparban. Összeállítottuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a kérdés eldöntésekor.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 142. §-a értelmében fordított adózás alá esik a szolgáltatás nyújtásának minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munka, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve az ingatlan bontással történő megszüntetését is – irányul, feltéve, hogy az ingatlan létrehozatala, bővítése, átalakítása, egyéb megváltoztatása építési hatósági engedély-köteles vagy építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz kötött, amelyről a szolgáltatás igénybevevője előzetesen és írásban köteles nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának. Az ingatlannak az új Ptk.-ban nincs külön fogalma. Ingatlannak a jogi szabályozás szerinti ingatlant kell tekinteni. Ingatlannak alapvetően az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény szerinti ingatlan minősül.

Az áfatörvény értelmében, ahhoz, hogy egy szolgáltatás fordított adózás alá essen, a következő feltételeknek kell megfelelnie:

-        ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására irányul,
-         építési-szerelési, egyéb szerelési munka legyen.

A fenti kritériumok szerint az egyéb szerelési tartalmú szolgáltatásokat is tartalmazza a meghatározás, így a technológiai szerelés is fordítottan adózik a fordított adózás szabályainak egyéb érvényesülése esetén. Eszerint beletartoznak az olyan egyéb szerelési munkálatok is, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a fel-, illetve átépíteni kívánt ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen, mint például villanyszerelés, víz-, gázvezeték-szerelés, fűtésszerelés. Az építési szolgáltatások körébe beletartozik a kőműves munka, földmunka, festés, burkolás, azaz minden olyan szolgáltatás, amely az ingatlan építésére irányul.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen szempontok perdöntőek az áfakérdés eldöntésénél!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close