hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzforgalom EU-s értékesítésnél

  • adozona.hu

Használhatja-e az eladó euróban való számlázáshoz (ha a számviteli politikában azt adta meg) az MNB napi középárfolyamát? Ha az átutalásos számlát a vevő készpénzben egyenlítené ki, mi a készpénzfizetési korlát? Ez vonatkozik a valutapénztári kiegyenlítésre is? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Közösségi adószámmal rendelkező belföldi vállalkozás végez termékértékesítést közösségi adószámmal rendelkező EU tagállambeli külföldi vállalkozásnak. A termék igazoltan átkerül a vevő EU tagállamába. Az eladó átutalásos számlát ki. "Áfamentes" az ügylet így? Euroban való számlázáshoz (ha a számviteli politikában azt adták meg) az MNB napi középárfolyamát használhatja az eladó? Ha az átutalásos számlát a vevő készpénzben egyenlítené ki, akkor itt mi a készpénzfizetési korlát? 1 500 000 Ft? Ez vonatkozik valutapénztári kiegyenlítésre is?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 89. § (1) bekezdése alapján, mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése igazoltan belföldön kívülre, de a Közösség területére, függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, egy olyan másik adóalanynak, aki (amely) ilyen minőségében nem belföldön, hanem a Közösség más tagállamában jár el, vagy szintén a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személynek.

Az adómentesség alapfeltétele tehát, hogy a vevő más tagállamban közösségi adószámmal rendelkező adóalany legyen és a termék az értékesítés közvetlen következményeként más tagállamba kerüljön elfuvarozásra.

Amennyiben a vállalkozás a számviteli politikájában az MNB árfolyam használatát írta elő, úgy az adott közösségen belüli értékesítés forintértékének meghatározásakor is ezt kell használnia.

A belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek – ideértve az egyéni vállalkozót is – legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 114. § (3) bekezdése alapján a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés – általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt – ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb másfél millió forint összegben teljesíthet készpénzfizetést.

A fenti szabályozás nem vonatkozik azon ügyletekre, amelyek valamelyik szereplője természetes személy, vagy a Közösség más tagállamában, vagy harmadik országban bejegyzett adóalany.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkásszállás költségeinek könyvelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Közösségen belüli értékesítés, fuvar

Bunna Erika

adótanácsadó

Ausztriai egyéni vállalkozó adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close