hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A külföldi áfa visszatérítésének feltételei és határideje

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group, szenior menedzser

Már csak néhány nap áll rendelkezésre az ELEKÁFA nyomtatványok benyújtására. A 2018-ban külföldön megfizetett áfa visszatérítése iránti kérelmek benyújtásának jogvesztő határideje 2019. szeptember 30-a. Összefoglaltuk a visszatérítés feltételeit.

A belföldi adóalanyok jelentős részének vannak olyan beszerzései valamely más európai uniós tagállamban, melyek során a vonatkozó teljesítési hely szabályok alapján az adott tagállamban általános forgalmi adót számítanak fel. Jellemzően ilyenek a hotel-, éttermi-, tréning- és taxiszámlák. Szintén gyakori, hogy magyar vállalkozások úgy vásárolnak terméket más országban, hogy azt nem szállítják el onnan. Ekkor a beszerzés az adott országban belföldi értékesítésnek minősül, így áfásan számlázzák.

A magyar áfa-bevallásban más országban megfizetett áfa nem szerepeltethető, így abban nincs lehetőség a külföldön megfizetett áfa visszaigénylésére. Amennyiben tehát egy magyar adóalany olyan termékeket, szolgáltatásokat vásárol, amelyet más államban áfa-kötelezettség terhelt, akkor más lehetőség után kell néznie. A más országban történő beszerzéskor előzetesen felszámított áfát két módon kaphatja vissza.

Az egyik lehetőség, ha bejelentkezik az adott tagállamban az áfa hatálya alá és az ottani áfa-bevallásban igényli vissza az áfát. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha az adózó az adott országban végez olyan gazdasági tevékenységet, amelynek áfa szerinti teljesítési helye abban az országban van, és amely után ő az adófizetésre kötelezett. Ebben az esetben a beszerzéseket terhelő áfa önadózás útján az áfa-bevallásban levonható és visszaigényelhető a megfelelő feltételek teljesülése esetén, természetesen az adott tagállamban érvényes tételes levonási tilalmak figyelembevételével.

Ha ez az út nem járható, akkor a külföldön megfizetett áfa visszatérítését külön eljárásban lehet kérni.

A külföldi áfa visszatérítés jogszabályi háttere

EU tagállamok esetében az 2008/9/EK tanácsi irányelv (8. direktíva) írja elő annak részleteit, hogy az egyik tagállamban nyilvántartásba vett adóalany által egy másik tagállamban igénybe vett szolgáltatás vagy onnan beszerzett termék áfatartalma milyen szabályok alapján kérhető vissza.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Az EU tagállamokon kívül a Svájcban, Lichtensteinben és Norvégiában teljesülő ügyletek esetében is lehetőség van a megfizetett áfa visszatéríttetésére az országok közötti viszonosság alapján. Ehhez a körhöz csatlakozott továbbá 2019-től Szerbia és Törökország is. Ezekben az úgynevezett „elismert harmadik államokban” a 86/560/EGK rendelet („13. direktíva”) és az országok közötti nemzetközi szerződés teszi lehetővé az áfa visszatérítését.

A vonatkozó magyar előírásokat pedig az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) XXII. fejezete tartalmazza. Fontos azonban, hogy elsődlegesen a visszatérítés államának szabályai az irányadók, az Art. csak a magyar adóhatóságnak mint „postásnak” a szerepét és az eljárás Magyarországon történő szakaszát, a kapcsolattartás módját szabályozza.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a külföldi áfa visszatérítésének uniós személyi és tárgyi feltételeit, továbbá az elismert harmadik államokra vonatkozó szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close