adozona.hu
Drágább lesz a kenyér
//adozona.hu/afa/Dragabb_lesz_a_kenyer_DFQMIE
Drágább lesz a kenyér
Két számjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak, hogy kikecmeregjen a veszteséges, illetve alacsony, 0-2 százalékos profitot hozó működés csapdájából. Óhatatlanul felvetődik a kenyér árának emelése is az őszi ártárgyalásokon – írja a Népszava ágazati szakemberekre hivatkozva.
Ez is növelheti az inflációs nyomást, hiszen az élelmiszerek 13-15 százalékos súllyal esnek latba a pénzromlás mértékének számításakor. Ezért sem értik a sütőipari ágazat szereplői, hogy miközben a tejiparnak végül sikerült elérni, hogy a feketegazdaságnak, az áfacsalásoknak leginkább kitett tartós tej több éves huzavona után 2019-től végre bekerül az 5 százalékos kedvezményes áfakörbe, a legalapvetőbb népélelmezési cikk, a kenyér ismét kimarad.
További részleteket ITT olvashat.
A Magyar Pékszövetség évek óta szorgalmazza a sütőipari termékek, mint az egyik legalapvetőbb élelmiszerek áfájának csökkentését.
Az idén május elején megjelent hírek szerint Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke egyetértettek abban, hogy az áfacsökkentés emelte az érintett termékek forgalmát (például a sertés- és csirkehúsnál). Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, mint amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben.
Hozzászólások (0)