hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csapda az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor

  • adozona.hu
2

Lehet, hogy az alanyi mentesség értékhatárának túllépésekor már késő gondolkozni az ebből fakadó teendőkről – derül ki Bartha Katalin okleveles adószakértő (Intertax Pro Kft.) olvasói kérdésre adott válaszából.

A kérdés a következő volt: „Alanyi adómentes egyéni vállalkozó kapott egy megrendelést 7 millió forint értékben. Jelenleg az árbevétele április végéig 2 millió forint. A teljesítéskor állíthatja ki a számlát egy összegben. Akkor válik áfakötelessé értékhatár túllépése miatt. Adatmódosító lapon bejelentem az áfakörbe. Visszaigényelhetem az anyagbeszerzések és alvállalkozói számlák áfatartalmát? Hogyan dokumentáljam, hogy az elszámolás hibátlan legyen?”

Mindenekelőtt szeretném előre bocsátani, hogy a kérdésben szereplő felvetésre csak a tényállás, az ügyletre vonatkozó részletek ismeretében adható körültekintő válasz – figyelmeztetett szakértőnk. A kérdésben rögzítettek alapján az alábbi válasz adta:

Az áfatörvény [2007. évi CXXVII. tv] értelmében az alanyi adómentesség megszűnik, ha az adóalany termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték a tárgy naptári évben a tényadatok alapján ténylegesen, illetőleg a tárgy naptári évben ésszerűen várhatóan meghaladja meg a 6 millió forintot. [191. § (1) bekezdés] Az adóalany alanyi adómentes minőségben nem járhat el az olyan termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása esetében sem, amelynek ellenértékével meghaladja az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárt. [191. § (2) bekezdés].

A kérdésben foglaltak alapján az alanyi adómentesség elvesztésének a napja az értékhatár-átlépést megvalósító számla teljesítési napját megelőző nap. E változást 15 napon belül szükséges bejelentenie az adóhatósághoz.

Az alanyi adómentesség időszakában keletkezett előzetesen felszámított adó levonására az adóalany nem jogosult [195. § (1) bekezdés.]. Ez a kérdező esetében azt jelenti, hogy az alanyi mentes státusz megszűnésének napjáig alanyi mentesként beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások áfáját nem vonhatja le még utólag sem. Áfa-levonási jogot kizárólag az alanyi mentesség megszűnésének napját követő naptól érvényesíthet.

Az alanyi mentesség megszűnéséhez speciális dokumentálási szabályok nincsenek. Fontos azonban, hogy egy esetleges revízió során is igazolni tudja, hogy helyesen állapította meg az alanyi mentesség megszűnésének az időpontját, s jogszerűen alkalmazta a megelőző ügyletekben is az alanyi adómenteséget. Ha ugyanis van/lehet arra utaló jel, dokumentum, hogy e megrendelésről már volt/lehetett információja a megelőző évben (például előzetes tárgyalásokból), akkor az ez évre történő alanyi adómentesség választás nem tekinthető jogszerűnek, s az adóhatóság a megelőző értékesítésekre is megállapíthatja az áfát, adóhiányt okozva ezáltal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Katalin Bartha

Kedves Ildikó, köszönöm az észrevételét. Igaza van. A hibásan megfogalmazott mondatot átfogalmaztam, s kértem a szerkesztőket, hogy módosítsák a cikkben.
Az eredeti posztnál, a kérdés-válasznál is javítottam a hibát, a kérdezőt mailben is értesítettem a módosításról.
Még egyszer köszönöm a jelzését, és elnézését, elnézésüket kérem a hibáért.

fejes.ildiko

Az áfatörvény [2007. évi CXXVII. tv] bekezdése értelmében az alanyi adómentesség megszűnik, ha az összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenérték a tárgy naptári évben a tényadatok alapján sem a tárgy naptári évben ésszerűen várható, sem a tényleges bevétele nem haladja meg a 6 millió forintot.
Szerintem itt elírás történt: nem akkor szűnik meg, ha NEM éri el az értékhatárt, hanem amikor eléri.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close