hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérelt ingatlannál a felújítási költség áfája levonható-e?

  • adozona.hu

Olvasónk vásárolt egy családi házat, egy melléképülettel, amelyet a saját kft.-nek ad bérbe, határozatlan időre. A felújítást a kft. aktiválja. Az áfát levonhatja-e a kft.? A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Kérdésének tisztázásához szükséges először megvizsgálni a két fél közt fennálló bérleti szerződést, ugyanis főszabályként a Ptk. 6:335. §-a alapján a bérlő csak a dolog fenntartásával járó kisebb költségeket köteles viselni.

Amennyiben a felújítás költségét a bérlő viseli, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 120. §-ában foglalt általános szabály értelmében az adóalany az adóköteles tevékenysége érdekében felmerülő előzetesen felszámított adóösszegeket levonásba helyezheti, az adólevonási jogra vonatkozó egyéb jogszabályi rendelkezések sérelme nélkül.

Speciális levonási tilalmat az áfatörvény csak a lakóingatlan felújításához kapcsolódó termékbeszerzéshez, szolgáltatásnyújtáshoz fűz. Ugyanakkor az áfatörvény 258. § 12. pontja alapján "lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület;".

Tehát a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség – esetében a melléképület – nem minősül lakóingatlannak.

Megjegyzendő, hogy bár az áfatörvény alapján az adólevonási jog fennállása mellett beszerzett eszközök ideiglenes, vagy végleges térítésmentes átadása adófizetési kötelezettséget keletkeztet, ugyanakkor erről nincs szó, mivel a bérelt ingatlanon beruházás révén keletkező eszközök a bérlő használatába kerülnek.

Vizsgálni szükséges továbbá, hogy mi a történik a végzett beruházással a bérleti időszak lejártakor a felek megállapodásának megfelelően, ugyanis ebben az időpontban a bérlő által létrehozott eszközök átadása a tulajdonosok részére adófizetési kötelezettséget keletkeztethet, mind ellenérték fejében történő, mind ingyenes átadás esetén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Importláncügylet (?)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs