hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Levonható-e az áfa bérelt melléképület felújításakor?

  • adozona.hu

Vásároltunk egy családi házat, az udvaron van egy 200 négyzetméteres melléképület, amelyet határozatlan időre bérbe adunk a saját kft.-nknek. A felújítást a kft. végzi. Levonhatja az áfát a kft., mivel a melléképület nem lakóingatlan? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

A kérdés tisztázásához először meg kell vizsgálni a két fél között fennálló bérleti szerződést, ugyanis főszabályként a Ptk. 6:335. paragrafusa alapján a bérlő csak a dolog fenntartásával járó kisebb költségeket köteles viselni.

Ha a felújítás költségét a bérlő viseli, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 120. paragrafusában foglalt általános szabály értelmében az adóalany az adóköteles tevékenysége érdekében felmerülő előzetesen felszámított adóösszegeket levonásba helyezheti, az adólevonási jogra vonatkozó egyéb jogszabályi rendelkezések sérelme nélkül.

Speciális levonási tilalmat az áfatörvény csak a lakóingatlan felújításához kapcsolódó termékbeszerzéshez, szolgáltatásnyújtáshoz fűz. Ugyanakkor az áfatörvény 258. paragrafusának 12. pontja alapján lakóingatlan a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.

Tehát a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség –a kérdező esetében a melléképület – nem minősül lakóingatlannak.

Megjegyzendő, hogy ugyan az áfatörvény alapján az adólevonási jog fennállása mellett beszerzett eszközök ideiglenes vagy végleges térítésmentes átadása adófizetési kötelezettséget keletkeztet, ugyanakkor erről nincs szó, mivel a bérelt ingatlanon beruházás révén keletkező eszközök a bérlő használatába kerülnek.

Vizsgálni kell továbbá, hogy mi a történik a végzett beruházással a bérleti időszak lejártakor a felek megállapodásának megfelelően, ugyanis ebben az időpontban a bérlő által létrehozott eszközök átadása a tulajdonosok részére adófizetési kötelezettséget keletkeztethet, mind ellenérték fejében történő, mind ingyenes átadás esetén – jegyezte meg szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close