hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor hiába követelnek számlát, azt nem kötelező adni

  • adozona.hu
1

Alapítvány rendszeresen kap adományokat cégektől. Az egyik adományozó cég pénzügyese nem akarja elfogadni az adományigazolást, hanem ragaszkodik ahhoz, hogy az alapítvány számlát állítson ki az adományról. Mire hivatkozhat, miként magyarázhatja az alapítvány, hogy az adományigazolás a megfelelő dokumentum, amit kiállít? – kérdezte olvasónk. Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

A kérdésben nincs információ arról, hogy az alapítvány közhasznúnak minősül-e, de mivel az adomány fogalma adójogilag csak a közhasznú szervezetek esetében értelmezhető, szakértőnk válaszában a közhasznú adományozás lehetőségét vette alapul.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (Áfa tv.) szerint a közcélú adomány nyújtása nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek és szolgáltatásnyújtásnak, tehát adóköteles gazdasági tevékenységnek [Áfa tv. 11. § (3) bekezdése és a 14. § (3) bekezdése szerint]. A törvény alapján főszabály szerint közcélú adomány a közhasznú szervezet részére törvényben meghatározott közhasznú tevékenysége támogatására, az oktatási intézmény részére az alapító okiratában meghatározott tevékenysége támogatására, valamint az egyházi jogi személy részére törvényben meghatározott tevékenysége támogatására fordított termék, szolgáltatás… [Áfa tv. 259. § 9/A].

Az Áfa tv. rendelkezései szerint az adóalanynak az adóköteles termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére, ha az az adóalanytól eltérő más személy vagy szervezet, számlát kell kibocsátania [Áfa tv. 159. § (1) bekezdése].

Tehát a számla kibocsátását az áfatörvény szabályozza, és csak az áfatörvény szerint adóköteles gazdasági tevékenységek esetében kötelező a jogszabályban előírtak szerint kibocsátott számla kiállítása. Minden egyéb esetben a számviteli törvény hatálya alá tartozó szervezet a gazdasági eseményeit számviteli bizonylat alapján számolhatja el.

A társasági adóról szóló törvény rendelkezései szerint adomány

– a közhasznú szervezet részére törvényben meghatározott közhasznú tevékenysége támogatására, valamint
– az egyházi jogi személy részére törvényben meghatározott tevékenysége támogatására, továbbá
– a közérdekű kötelezettségvállalás céljára az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott

támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, feltéve hogy az nem jelent az e törvényben meghatározottakon túl vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag, illetve részvényes közeli hozzátartozójának azzal, hogy nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás [Tao tv. 4.§ 1/a].

Tehát az adomány nem valamely vállalkozási tevékenység ellenértéke, hanem önkéntesen adott hozzájárulás az alapítvány közhasznú tevékenységéhez. Ebből következik, hogy az alapítvány a hivatkozott jogszabályok szerint nem kötelezhető számla kibocsátására, mert a közcélú tevékenysége érdekében kapott adomány nem az adóköteles vállalkozási-gazdasági tevékenységének ellenértéke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Egy angol ügyfelem meg is tanulta a szakkifejezést, hogy ez egy "áfásszámlaország".

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31