hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alanyi adómentes vállalkozás eladhatja-e áfa nélkül a tárgyi eszközeit?

  • adozona.hu

Alanyi adómentes egyéni vállalkozó tárgyi eszközeit értékesíti. Beleszámít-e az ellenértékként kapott összeg az alanyi adómentes bevételi határba, illetve áfamentesen értékesíthet-e az eszközöket a vállalkozó, ha a vásárláskor is alanyi mentes volt? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Az adóalany a tárgyi eszközként használt termék értékesítése során az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében (áfatörvény 193. § (1) bekezdés a) pont) Ennek megfelelően a tárgyi eszközök értékesítése során főszabály szerint áfafizetési kötelezettség keletkezik.

Az áfatörvény 87. paragrafus a) pontja értelmében viszont mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha az értékesítést megelőzően a terméket kizárólag a 85. paragrafus (1) bekezdése vagy a 86. paragrafus (1) bekezdése szerint adómentes termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz használták, egyéb módon hasznosították, és a termékhez adólevonási jog nem kapcsolódott.

Ha az előző bekezdésben említett feltétel nem teljesül, úgy a tárgyi eszköz értékesítése után áfafizetési (és számlázási) kötelezettség merül fel, függetlenül attól, hogy a beszerzést terhelte-e vagy sem előzetesen felszámított áfa.

Az alanyi adómentesség választására jogosító felső értékhatárba nem számítandó be a tárgyi eszközként használt termék értékesítése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs