hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfaarányosítás – ezek a szabályok

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

Írásunkból megtudhatja, hogyan vonható le az előzetesen felszámított áfa, hogyan kell arányosítani, melyek a speciális esetek, milyen megosztási módszerek léteznek, valamint, hogy milyen kihatásai vannak az arányosításnak.

Az áfatörvény 120. § mint generális szabály kimondja, hogy csak olyan mértékben vonható le az előzetesen felszámított áfa, amilyen mértékben az az adóköteles bevételszerző tevékenységet szolgálja. Ha ez az arány 100 százalék, akkor természetesen a teljes előzetesen felszámított áfa levonásba helyezhető. Ha az adóalany olyan tevékenységet végez, amely nem szolgál adóköteles bevételszerző tevékenységet, mert mondjuk a tevékenység jellege oktatás vagy betegellátás, akkor az előzetesen felszámított áfa nem helyezhető levonásba.

Az Adózóna általános forgalmi adóval kapcsolatos további írásait ITT olvashatja el.

Természetesen fontos tisztában lenni azzal, hogy az előzetesen felszámított áfa levonása egy lehetőség, amellyel az adóalany élhet, azt nem kötelező alkalmazni. Ha az adóalany él vele, akkor meg kell állapítani, hogy milyen mértékben végez adóköteles és nem adóköteles bevételszerző tevékenységet, valamint azt, hogy a beszerzett termék/szolgáltatás melyik tevékenységhez kapcsolódik. Ennek az aránynak a megállapítása azért fontos, mert ebben az arányban lehet levonni az előzetesen felszámított áfát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket a részletekért!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink