hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelőny vagy joggal való visszaélés, döntött az Európai Unió Bírósága

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Milyen esetben él vissza a joggal az, aki a jogszabály betűjét betartva előnyösebb helyzetbe kerül adózási szempontból? Mi minősül adóelőnynek? Amennyiben az ügynek nemzetközi vonatkozásai vannak, milyen eljárási cselekményekre köteles az adóhatóság? Ezen kérdésekre is választ keresett az Európai Unió Bírósága a Gattyán Görgy cégcsoportjához kapcsolódó WebMindLicences-ügyben.

A jogeset háttere

A WebMindLicences Kft. (WML) 2009. szeptember 1‑jén kelt szerződés alapján olyan internetes oldal működtetését lehetővé tevő know how‑t szerzett meg ingyenesen a portugál székhelyű Hypodest Patent Development Company nevű társaságtól, amelynek segítségével a világ különböző pontjain található természetes személyek között létrejövő valós idejű, erotikus jellegű, interaktív audiovizuális szolgáltatásokat  nyújtottak. Ugyanezen a napon e társaság egy licenciaszerződéssel bérbe adta e know how‑t a madeirai (Portugália) székhelyű Lalib – Gestão e Investimentos Lda.‑nak (a továbbiakban: Lalib). Ezt a szerződést minősítette az adóhatóság az általa beszerzett bizonyítékok alapján nem valós gazdasági ügyletnek, mivel állítása szerint ezt a know how‑t valójában a WML hasznosította, ezért úgy kell tekinteni, hogy az említett know how hasznosítására Magyarország területén került sor, és ebből adódóan általános forgalmi adó felszámítása indokolt. Az adóhatóság ezt azzal támasztotta alá, hogy

–        a WML‑nek soha nem állt szándékában, hogy a Lalib részesüljön a WML know how‑jának hasznosításából származó előnyökből;

–        szoros személyi összefonódások álltak fenn a know how jogosultja és az érintett internetes oldal tényleges üzemeltetését végző alvállalkozók között;

–        a portugál társaság irracionális gazdálkodást és szándékoltan veszteséges tevékenységet folytatott, és nem rendelkezett önálló hasznosítási képességgel.

Szemben az adóhatósági állásponttal, a jogorvoslati eljárás során a társaság hangsúlyozta: kereskedelmi, technikai és jogi indokai voltak annak, hogy a Lalib részt vett a WML know how‑jának hasznosításában.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, és megtudja, hogyan érvelt a társaság, és miként értelmezte a jogot az Európai Unió Bírósága!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs