A nap kérdése: hol legyen a sztornó számla az áfabevallásban?

  • adozona.hu
3

Ha novemberi kiállítású, de októberi teljesítésű számlát sztornózunk, akkor azt mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: ha egy cégünk október havi teljesítéssel kiállít egy számlát novemberi keltezéssel, és még ugyanezen a napon le is sztornózza azt, akkor melyik havi áfabevallásba állíthatja be az érvénytelenítő számlát? Az áfatörvény 153/B paragrafusa szerint akkor kell szerepeltetni az áfabevallásban a számla keltének megfelelő időszakban, ha a fizetendő adóként megállapított és bevallott adó csökken. Ha még nem küldtem be a bevallást, akkor a teljesítés dátuma szerinti áfában kell szerepeltetni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Számlakibocsátói oldalon a fizetendő áfa csökkenését abban legkorábban abban az adómegállapítási időszakban lehet figyelembe venni, amelyben a sztornó számlát átadták a számlabefogadónak.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) idevonatkozó rendelkezése alapján:

153/B § (1) Abban az esetben, ha az adóalany által korábban megállapított és bevallott adóalap vagy az adóalany által korábban fizetendő adóként megállapított és bevallott adó csökken, az adóalany a különbözetet – ha az a fizetendő adót érinti, a 153/A § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adót csökkentő tételként – legkorábban abban az adómegállapítási időszakban jogosult figyelembe venni, amelyben
a) az eredeti számlát érvénytelenítő számla vagy az azt módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll;
b) a jogosultnak az ellenértéket, az előleget vagy a betétdíjat visszatérítik az a) pont alá nem tartozó esetekben;
c) a jogosultnak a pénzt visszatérítik a 77. § (4) bekezdése szerinti esetben;
d) a termék Közösség területéről történő kiléptetésének hatóság általi igazolása az adóalany, az eredeti számlát módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll a 98. § (5) bekezdés szerinti esetben.
(2) E § nem alkalmazható az 55. § (2) bekezdése szerinti számla érvénytelenítésre.

Tehát a kérdés alapján az eredeti számla teljesítési időpontja október, tehát annak helye az októberi bevallásban, annak negatív fizetendő hatása pedig a sztornó számla átadásának hónapjában jelenhet meg legkorábban a bevallásban. (feltételezem, hogy az november lesz).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

A sztornó számla nem tartozik a 153/B.§ alá.

Kellene már egy lektor.

adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

mindflux

..és mi van, ha adminisztárciós hiba miatt véletlenül 3 nullával több került a számla végösszegébe? vagy huf helyett véletlenül euro-ba lett kiállítva a számla? Mindkét esetben egyből észrvesszük a hibát és sztornózunk. Ebben az esetben is elvárható a cégtől, hogy egy szinte azonnal javított adminisztrációs hiba miatt kelljen számára megfizethetetlen összegű áfa tartozást bevallani és megfizetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs