hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hol legyen a sztornó számla az áfabevallásban?

  • adozona.hu
3

Ha novemberi kiállítású, de októberi teljesítésű számlát sztornózunk, akkor azt mikor kell szerepeltetni az áfabevallásban? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: ha egy cégünk október havi teljesítéssel kiállít egy számlát novemberi keltezéssel, és még ugyanezen a napon le is sztornózza azt, akkor melyik havi áfabevallásba állíthatja be az érvénytelenítő számlát? Az áfatörvény 153/B paragrafusa szerint akkor kell szerepeltetni az áfabevallásban a számla keltének megfelelő időszakban, ha a fizetendő adóként megállapított és bevallott adó csökken. Ha még nem küldtem be a bevallást, akkor a teljesítés dátuma szerinti áfában kell szerepeltetni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Számlakibocsátói oldalon a fizetendő áfa csökkenését abban legkorábban abban az adómegállapítási időszakban lehet figyelembe venni, amelyben a sztornó számlát átadták a számlabefogadónak.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) idevonatkozó rendelkezése alapján:

153/B § (1) Abban az esetben, ha az adóalany által korábban megállapított és bevallott adóalap vagy az adóalany által korábban fizetendő adóként megállapított és bevallott adó csökken, az adóalany a különbözetet – ha az a fizetendő adót érinti, a 153/A § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adót csökkentő tételként – legkorábban abban az adómegállapítási időszakban jogosult figyelembe venni, amelyben
a) az eredeti számlát érvénytelenítő számla vagy az azt módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll;
b) a jogosultnak az ellenértéket, az előleget vagy a betétdíjat visszatérítik az a) pont alá nem tartozó esetekben;
c) a jogosultnak a pénzt visszatérítik a 77. § (4) bekezdése szerinti esetben;
d) a termék Közösség területéről történő kiléptetésének hatóság általi igazolása az adóalany, az eredeti számlát módosító számla a jogosult személyes rendelkezésére áll a 98. § (5) bekezdés szerinti esetben.
(2) E § nem alkalmazható az 55. § (2) bekezdése szerinti számla érvénytelenítésre.

Tehát a kérdés alapján az eredeti számla teljesítési időpontja október, tehát annak helye az októberi bevallásban, annak negatív fizetendő hatása pedig a sztornó számla átadásának hónapjában jelenhet meg legkorábban a bevallásban. (feltételezem, hogy az november lesz).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

A sztornó számla nem tartozik a 153/B.§ alá.

Kellene már egy lektor.

adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

mindflux

..és mi van, ha adminisztárciós hiba miatt véletlenül 3 nullával több került a számla végösszegébe? vagy huf helyett véletlenül euro-ba lett kiállítva a számla? Mindkét esetben egyből észrvesszük a hibát és sztornózunk. Ebben az esetben is elvárható a cégtől, hogy egy szinte azonnal javított adminisztrációs hiba miatt kelljen számára megfizethetetlen összegű áfa tartozást bevallani és megfizetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs