A nap kérdése: nem hajlandó átírni a szolgáltató a nevet a számlán, meddig számolható el az áfa?

  • adozona.hu

Meddig számolható el, és helyezhető levonásba az áfa a jogelőd cég nevére érkező közműszámla alapján? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Egy cég összeolvadás során megszűnt, és a jogutód cég része lett. Azonban a közüzemi szerződések a megszűnt cég nevére szóltak, a számlákat a jogelőd nevére állította ki a közműszolgáltató, amely hónapok óta nem képes átírni a  vevő nevét és adószámát. Meddig számolható el, és helyezhető levonásba az áfa a jogelőd cég nevére szóló számla alapján? – kérdezte olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:


Sajnos erre az esetre nincs jogszabályi előírás, pontosabban – az általános szabályok szerint – a cégközlönyben való közzétételt követően már csak a jogutód neve/adószáma fogadható el. A tapasztalatok szerint az adóhatóság hasonló esetekben rugalmasan kezeli a helyzetet.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs