A nap kérdése: alanyi adómentes vagy áfás lesz az új vállalkozás?

  • adozona.hu

Egyéni vállalkozó év közben megszüntette a tevékenységét, mert a bevétele meghaladta az alanyi adómentes határt. Jövő januárban új egyéni vállalkozást indítana, új adószámot kapna, de tevékenysége hasonló lenne. Lehet-e újra alanyi adómentes lesz, vagy a kétéves szabály miatt ezzel csak 2025-től élhet? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kétéves szabály vonatkozik az adóalanyra. Nem az adószám számít, hanem maga az adóalany (aki a kérdés szerint ugyanaz a vállalkozó, ugyanaz a személy).

Az áfatörvény 191. paragrafusának (3) bekezdése szerint abban az esetben, ha az alanyi adómentesség az (1) bekezdés c) pontja szerint szűnik meg – vagyis a bevétele (termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendő ellenértéknek forintban kifejezett és éves szinten göngyölített összege) meghaladja a 12 millió forintot –, az adóalany az alanyi adómentesség választására vonatkozó joggal a megszűnés évét követő második naptári év végéig nem élhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs