Behajthatatlan követelés áfája: így igényelhető vissza

  • Dr. Csátaljay Zsuzsanna áfaszakértő, jogász

A közelmúltban – megérdemelten – nagy sajtónyilvánosságot kapott a behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylése mint új lehetőség. Cikkünkben a témakört érintő európai bírósági ügyben közreműködő szakértő mondja el a témával kapcsolatos gondolatait.

A behajthatatlan követelések áfatartalmának visszaigénylésére vonatkozóan a magyar jogrendszerben fennálló lehetőségeket két, egymástól jól elhatárolható részre kell bontani. 2020-tól az az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénybe (áfatörvény) is beiktatásra kerül az a szabály, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos, szigorú feltételek mellett behajthatatlan követelés jogcímén lehessen csökkenteni az adóalapot [áfatörvény 77. § (7)–(10)]. Azonban a 2020-tól törvénybe iktatott szabály meglehetősen szűkre szabja ezt a lehetőséget, ezért a 2020-tól hatályos rendelkezések alapján vissza nem igényelhető áfát még idén, közvetlenül a közösség jogra hivatkozva érdemes visszakérni egy, az előzőtől eltérő eljárásra alapozva.

Mit jelent a közvetlenül a közösségi jogra alapozott eljárás?

A 2020-ig hatályos áfaszabályozás nem teszi lehetővé a behajthatatlan követelés áfatartalmának visszaigénylését, ezért erre jelenleg csak közvetlenül a közösségi jogra hivatkozással van mód. A közvetlenül a közösségi jogra hivatkozással megindított eljárás jogalapját a közelmúltban az Európai Unió Bírósága előtt sikerre vitt ügy (a C-292/19. számon a Porr Kft. ügyében hozott EUB végzés, amelyben e sorok írója szakértőként közreműködött) teremti meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit mondott ki a Porr Kft. ügyében az Európai Unió Bírósága, valamint, hogy a közösségi jogra alapozva hogyan lehet visszakérni a behajthatatlan követelések áfatartalmát!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt.. beltagjának külföldi munkavállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Alanyi mentesség

Nagy Norbert

adószakértő

Bérlemény felújítása

Nagy Norbert

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X