hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

5 százalék vagy 27? Ezen múlik a lakóépület áfakulcsa

  • Bartha László adójogi szakjogász
3

Szerkezetkész, félkész, kulcsrakész lakóépület: nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalékos áfa rakódik-e az értékre. Értelmezzük a jogszabályokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatóját.

Az adóhatóság által kiadott tájékoztató azt az értelmezést követi, hogy az 5 százalékos adókulcs vonatkozhat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 10. § alá eső speciális termékértékesítési esetre is, azaz az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan jogosultnak történő átadására, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre.

Hogyan határolható el ez az eset az építési-szerelési szolgáltatásnyújtástól, amelyet ha nem magánszemély adóalany rendelte meg, úgy 27 százalék alá esik?

A jogszabály alapján három feltételnek kell megfelelni:

– építési-szerelési munkával ingatlant hoznak létre,

– a létrehozott ingatlan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő,

– az ingatlan a jogosultnak átadásra kerül.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: az említett feltételek milyen további kérdéseket generálnak, továbbá mi határozza meg a lakóépület áfakulcsát!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Kata90

Akkor lenne kerek/teljes a téma körüljárása, ha utána nézett/kérdezett volna a cikk írója annak, hogy az építési előírások, jogszabályok ismerik-e és ha igen, hogyan haározzák meg a különböző készültségi fokokat.Ugyanis az, hogy erre adótörvény nem ad fogalom meghatározást, azt jelenti, hogy a szakma fogalomrendszerét elfogadja adójogi szempontból is.

adózóna.hu

igyelem! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. Köszönjük.

hoffholzkft

Tisztelt Bartha László Úr !

Azzal a kéréssel fordulnék Önhőz , hogy legyenszives segíteni a szaktanácsával az alábbiakban:
Cégünk vásárol egy telket ----
erre szeretne felépitni egy 21 lakásos társasházat--
Az Áfa szempontjából ez elvileg fordított áfás...ez tényleg így van-e
illetve a gyakorlatba ez mit jelent ?
ennek a menete az építőanyag kereskedőtől a vevőig áfa szempontjából
az áfa mértéke mennyi ?
Illetve a vevő a végénigényelhet-e vissza áfát ?
Maradok Tisztelettel
B. Orsolya

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close