hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Több mint 45 ezer működő cégnél nincs még cégkapu

  • MTI-OS

A Credit Online-tól kapott adatok alapján a 2019. június 20-án mért adat szerint a cégek 8 százaléka még mindig nem rendelkezik cégkapuval, ami sürgős kormányzati intézkedést igényel! – írja közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Ismeretes, hogy az új cégek úgy jöhetnek létre, hogy nincs cégkapujuk, illetve a cégkapu-elbírálási folyamatot egy vállalat, a NISZ Zrt. végzi, így a hibás döntést nem lehet hatósági eljárásban vizsgálni. Problémát jelent még az is, hogy a cégkapunál nincs együttes cégjegyzés, illetve az üzenetek – pedig a jogszabály ezt nem írja elő – 30 nap után eltűnnek, így az új cégkapumegbízott nem láthatja a „múltat”, mert archívumot a NISZ Zrt. nem tart fenn.

A cégkapu számos alapvető funkciót nélkülöz, például nem lehet látni, hogy a jogosultak közül ki és mikor töltötte le a küldeményt. A legfontosabb az üzenetek szűrése lenne, ami még gyerekcipőben jár. Így az elektronikus ügyintézésre leginkább fogékony könyvelők se vállalnak – ellenérték fejében – cégkapukezelést, ami miatt a NAV még nem tette kötelezővé a cégkapus beküldést az adóbevallások, beadványok terén.

A civil szervezeteknek is kell cégkaput nyitniuk! A mintegy 60 ezer működő civil szervezet között – a cégekhez képest – még rosszabb lehet az arány, azonban ezt csak becsülni lehet, mert a cégkapuadataik nem szerepelnek a bírósági névjegyzékben. Az MKOE tagjainak tapasztalata alapján a civil szervezetek fele továbbra sem rendelkezik cégkapuval – írja a közlemény.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zöldszüret támogatása II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Műemléképület felújítása fordított vagy egyenes áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X