hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megfizethetik-e a cégek a szállítói számla ellenértékét Wise számlára?

  • adozona.hu
3

Több cégnél is felmerült, hogy partnere Wise számlára kérné a számlái kiegyenlítését. A T201 bejelentő és változásbejelentő lapon be lehet jelenteni a külföldi bankszámlákat, és mivel a Wise szerepel az MNB intézménykeresőjében, ezért az azonosítóját megjelölve be lehet jelenteni a NAV-nál mint a cég külföldi bankszámlája. Ennek ellenére a NAV szerint nem lehet Wise bankszámlára utalni a szállítónak, még akkor sem, ha a törzslapján szerepel is a külföldi bankszámlája. A Dr. Szeiler and Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda állásfoglalást kért a Nemzeti Adó- és Vámhatóságtól ebben a kérdésben.

A Dr. Szeiler and Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda az alábbi kérdéseket tette fel a NAV-nak:

„1. Ügyfelünk megfizetheti szállítójának a számla ellenértékét a Wise számlára?
2. Amennyiben az 1. kérdésre igenlő a válasz, úgy ez esetben van ügyfelünknek bármilyen ellenőrzési vagy bejelentési kötelezettsége?
3. Amennyiben az 1. kérdésre igenlő a válasz, úgy van ügyfelünknek bármilyen teendője a kifizetéssel összefüggésben?
4. Az 1–3. kérdésekre adott választ befolyásolná-e az a körülmény, ha a vevő (a fizetést indító) pénzforgalmi áfás lenne?”

A NAV-tól az iroda az alábbi válaszokat kapta:

„Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) 114. § (1) bekezdés szerint a belföldi jogi személynek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személynek - ideértve az egyéni vállalkozót is – (a továbbiakban együtt: pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó) legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával kell rendelkeznie.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, és ennek érdekében pénzforgalmi számlaszerződést kötni [Art. 114. § (2) bekezdés].

A pénzforgalom lebonyolításáról szóló 35/2017. MNB rendelet 2. § (1) bekezdés 2. pontja értelmében belföldi fizetési forgalom: azon fizetési műveletek összessége, amelynek keretében mind a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatója, mind a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatója Magyarország határain belül nyújtja pénzforgalmi szolgáltatását.

A https://intezmenykereso.mnb.hu adatai alapján a Wise (teljes nevén: Wise Europe SA) határon átnyúló pénzforgalmi intézményként működik, így az MNB rendelet hivatkozott szabálya szerinti belföldi fizetési forgalomra vonatkozó előírásnak nem felel meg az általa nyújtott szolgáltatás.

Összefoglalva, a Wise szolgáltatónál nyitott számla nem felel meg az Art. 114. §-ában leírtaknak, azaz nem minősül belföldi pénzforgalmi számlának.

A fenti szabályok alkalmazását az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény XIII/A fejezete szerinti pénzforgalmi áfa választása az adott esetben nem befolyásolja.

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Pontosítok: A Lisszaboni szerződés által tovább pontosított uniós jog szerint tilos a fizetési műveleteket direkt, vagy rejtett módon szankciónálni (65. cikk (3)).

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2012.326.01.0001.01.HUN#d1e2588-47-1

Ruszin Zsolt

A belföldi bankszámla valóban nem hiányozhat a WISE számla mellől, de a NAV a gyakorlatban egyáltalán nem büntetheti az azon keresztüli forgalmazást, mert az az Uniós versenyjoggal ütközne.

Ezért aztán csalárd jogalkotási manőver által előírták, hogy legyen legalább 1 belföldi bankszámla, ami erősen vitatható kötelem, főleg, ha a magyarországi bank nem "óhajt" számlát nyitni külföldi tulajdonos, vagy székhelyszolgáltatás igénybevétele miatt.

Ha a belföldi bankszámla mellett van egy WISE számla is és a forgalmazás azon történik, akkor a NAV számára nem áll a törvényben rendelkezésre olyan szakasz, ami alapján bírságolhatna, vagy felszólítás után törölhetné az adószámot.

Így a fenti "nem felel meg" vélemény is csak egy üres hivatali fenyegetés.

Eközben a WISE betölti a piaci rést, ami a költségmentes, fiókbamászálást nélkülöző, XXI. századi elektronikus bankolást kínál. A NAV felé bejelentett WISE számlát egyébként az Über Pocsék Oldal időbélyegzővel ellátott törzsadataival is lehet igazolni a kedves üzleti partner felé.

Mindazonáltal igencsak csodálkozom azon, hogy egy adójogász arra hajt, hogy a WISE bankszámlával rendelkező magyar cégekre a NAV segítségével ráolvashassa, hogy jogszabálysértést követnek el.

pigri

Mielőtt még mindenki rohanna a könyvelőjéhez, itt van két állásfoglalás: az egyik az MNB-től, a másik a NAV-tól, amelyek az említett kérdésben homlokegyenesen ellentétes álláspontot képviselnek. Sőt, jelenleg a NAV a Wise számláit mint belföldi
bankszámlákat jegyzi be.

MNB: https://drive.google.com/file/d/1J0kfmtXrE9kebkt_z3AHOdL24RM6iyfG/view?usp=sharing
NAV: https://drive.google.com/file/d/1n1XQ49om8e1g0JDPME7puKkOAIPSNc3q/view?usp=sharing
Bizonyitek: https://imgur.com/a/yPL73oG

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink