Pénztárgép üzemeltetése: mi számít egy napnak?

  • adozona.hu

A pénztárgép szempontjából, ha az üzlet 9 és 18 óra között tart nyitva, akkor az számít egy napnak? – ezt a kérdést tette közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A pénztárgép üzemeltetése szempontjából nem az üzlet nyitvatartási ideje számít. A pénztárgépben a napi nyitás és napi zárás végrehajtása között eltelt idő minősül egy adóügyi napnak – szögezi le válaszában a NAV.

A pénztárgépen a napi nyitás és a napi zárás végrehajtása kötelező. A napi nyitáskor rögzíteni kell a nyitó pénzkészlet összegét és összetételét. Továbbá a pénztárgépen minden nyitvatartási nap végén – folyamatos nyitvatartás mellett 24 óránként – úgynevezett „Napi forgalmi jelentést” kell készíteni.

Fontos, hogy a pénztárgép mellett pénztároló eszközt kell tartani. A pénztároló eszközben levő pénzkészletnek összeg és összetétel szerint meg kell egyeznie a pénztárgépen bizonylatolt értékesítések és egyéb pénzmozgások egyenlegével. Kivétel ez alól, ha az eltérést az üzemeltető működési sajátosságai okozzák – például a cég étel-házhozszállítást végez –, és az eltérés mértéke e működési sajátosságokhoz igazodik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Társadalombiztosítási kötelezettség.

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close