hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online pénztárgép: így kell beszerezni, működtetni

  • Magos Zoltánné, adószakértő
2

Köteles pénztárgépet beszerezni az adóalany, ha olyan tevékenységet kezd végezni, melyhez kapcsolódó értékesítései/szolgáltatásnyújtásai során a 48/2013. NGM-rendelet szerint a nyugtaadási kötelezettségét kizárólag pénztárgéppel teljesítheti. Összefoglaltuk a pénztárgép beszerzésével, üzembe helyezésével, működtetésével, illetve a mentességgel kapcsolatos alapvető szabályokat.

Az adóalany az új pénztárgép üzembe helyezését megelőzően köteles ezt a tényt az állami adóhatóságnak – az erre a célra rendszeresített nyomtatványon – bejelenteni. Az elektronikus úton történő bejelentést követő 5 napon belül a NAV a beküldő elektronikus tárhelyére megküldi az üzembe helyezéshez szükséges üzembe helyezési kódot. (A bejelentés postai úton történő megküldése esetén az üzembe helyezési kódot a NAV 8 napon belül, postai úton küldi meg.)

Az adóalany a kódról szóló értesítést átadja a pénztárgép értékesítőjének, aki rögzíti a pénztárgépben az adóhatóság által megküldött kódot, illetve az AP számot. Ezt követően a pénztárgép adóügyi ellenőrző egysége (AEE) kapcsolatba lép a NAV szerverével, mely válaszüzenettel üzembe helyezi az adóügyi ellenőrző egységet. A pénztárgép ezt követően az NGM-rendelet szabályai szerint működtethető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a működtetésre, a mentességre vonatkozó szabályokat, s hogy kinek kell minden hónapban adatot szolgáltatnia a NAV-nak.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Olvassa el a témában nemrég megjelent cikkeinket is! 

Új pénztárgépszabályok szeptember végétől, mutatjuk a részleteket

Fesztiválozók, vásárosok! Kötelező a nyugtaadás

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Köszönjük segítő észrevételét! Javítottuk a cikkben az említett mondatot. Üdvözlettel: Adózóna.hu

szifer

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi mondatból nem lehet, hogy kimaradt egy "nem" szó?
"Tehát kell adatot szolgáltatni azon számlákról, amelyeket nem nyugtakibocsátás helyett állított ki az adózó,...."
Nem így hangzana helyesen:
Tehát nem kell adatot szolgáltatni azon számlákról, amelyeket nem nyugtakibocsátás helyett állított ki az adózó,....

Üdvözlettel!
Szilágyi Ferenc

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs