hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milliókat tart cége házipénztárában? Nagyon ráfaraghat

  • adozona.hu

Mennyi pénz lehet egy magyarországi kft. házipénztárában, lehet-e ennek összege 10, vagy akár 20 millió forint is, ami nagyjából egy évig parkolna a cégnél? Ha igen, milyen körülmények között szükséges tárolni a pénzt, hogy azt az adóellenőrök is elfogadják? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Az lenne a kérdésem, hogy egy magyar kft. házipénztárában mennyi lehet maximum? Azt tudom, hogy a számviteli törvényben lehet szabályozni, de lehet-e mondjuk 10 millió vagy 20 millió a házipénztárban? Ha igen, milyen körülmények között szükséges tárolni, hogy az adóellenőrök is elfogadják? A 10 millió, vagy esetleg a 20 millió maximum egy évnyi időtartamra vonatkozna.

A kft. havi nettó árbevétele 11 millió forint. Egy tagnak adott 40 millió forint kölcsön a probléma, amire 2012 októberétől folyamatosan ketyeg a kamat, emiatt halmozódott fel nagy összeg a cég házipénztárában. A kölcsön visszafizetése 2014-ben elkezdődik osztalékokból, egyéb jövedelemből – ecsetelte olvasónk.

A pénzkezelésről a számviteli törvény előírása szerint a számviteli politika keretében kell rendelkezni. Ebben kell többek között meghatározni a napi készpénz-záróállomány maximális mértékét, amelyet a vállalkozó maga határozhat meg.

A kérdésből nem derül ki egyértelműen, miért kell ilyen nagy összeget a pénztárban tartani. A következőkre kell felhívni a figyelmet:

1.  Az idei évben az adóhivatal kiemelt ellenőrzési területként kezeli a magas pénztárállománnyal rendelkező társaságokat. A célellenőrzés oka az, hogy véget vessenek annak az adóelkerülést célzó kedvelt gyakorlatnak, mely szerint a cégből már kivont pénzeket nem írják ki a pénztárból. Ilyen esetben a pénztárnyilvántartás magas pénzállományt mutat, a valóságban azonban ez a pénz ott nem található, mert már elköltötték.

2. A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó

– a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, s ennek érdekében pénzforgalmi számlaszerződést kötni,

– adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés – általános forgalmi adóval növelt – ellenértékeként, szerződésenként és havonta legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást,

– ugyanazon felek között kötött szerződések alapján ugyanazon adózó részére teljesített kifizetés egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak minősül, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra (Art. 38. § (3), (3a) és (3b) bekezdés),

– az előző előírás megsértése esetén az 1,5 millió forintot meghaladó rész után 20 százalékos mértékű mulasztási bírságot kell fizetni a fizetőnek, és a jogosult, ha a szabálytalan kifizetést elfogadja, ugyancsak 20 százalékos mértékű mulasztási bírságot fizet az 1,5 millió forintot meghaladó rész után (Art. 172. § (20f) bekezdés).

Mindezekből az következik, hogy alaposan indokolni kell a 10 millió forintos pénztári állomány szükségességét, továbbá ugyanazon vállalkozásnak havonta 1,5 millió forintnál nagyobb összeg készpénzben csak szankcióval fizethető ki. Ezért nem látszik célszerűnek ilyen összeget a házipénztárban tartani.

3. A készpénzben történő fizetésről az adóhatóság úgy tájékozódik, hogy a készpénzfizetés napjától számított 15 napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek, a szolgáltatás igénybe vevőjének – a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével – be kell jelentenie

a) a kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást,
b) egyéb esetben a kétmillió forintot meghaladó értékben teljesített készpénzszolgáltatást.(Art. 17. § (9) bekezdés).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Külföldi napidíj mértéke

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close