hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért is kell bejelenteni az ingyenes részesedésszerzést?

  • adozona.hu

Mi az értelme annak, hogy be kell jelenteni a NAV-nak az ingyenes részesedésszerzést, és azt milyen értéken kell kimutatni a könyvekben? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértőnk válaszolt.

"Próbálom értelmezni a 2017. 06. 30-áig bejelentendő adatszolgáltatást, amelyen az ingyenes üzletrészszerzést kell a NAV felé jelenteni. Igazából csak egy dologról nem szól semmilyen híradás, hogy ennek mi az értelme? Csak feltételezem, hogy az, hogy az ingyenes szerzést ebben az esetben nem terheli illeték, sem szja. Tehát lényegében adómentesen végrehajtható az ügylet? Másik kérdésem, hogy ha cég szerzi ingyenesen az üzletrészt, milyen értéken mutatja ki a könyveiben azt?' – kérdezte olvasónk.

A jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy jogi személy vagy egyéb szervezet által kibocsátott részvény vagy tagi részesedés megszerzése az azt megszerző személynél adó- és illetékmentes legyen. Ezzel a lehetőséggel a jogalkotó azt kívánja ösztönözni, hogy az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetben működő, valós tevékenységet folytató cégeket egy új, transzparens struktúrába tereljék a tulajdonosok. Értelme az lehet, hogy a későbbiekben a vállalkozás által megtermelt jövedelmek után a hatályos adószabályoknak megfelelően fizessék meg az adóterheket.

Az alkalmazás feltétele, hogy a megszerzett tagi részesedés legalább 10 százalékos részesedést biztosítson a megszerzőnek, az átruházást közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett okiratba foglalják, valamint a vételár (amennyiben van) teljesítése legkésőbb 2017. június 30-áig megtörténjen.

Mind az átruházó, mind a megszerző lehet magánszemély és társaság is, de a szerző értelemszerűen csak magyar. Viszont külföldi társaságok tulajdonjoga is "hazahozható" ily módon. Magyar cégben lévő részesedést viszont csak külföldi tulajdonostól lehet venni.

A megszerzés történhet vételár ellenében és ingyenesen is. Abban az esetben, ha ellenérték nélküli az ügylet, akkor a magánszemély a részesedés megszerzését köteles az adóhatóság felé bejelenteni 2017. június 30-áig.

Amennyiben vételárat fizet a megszerző, akkor azt csak az állami adóhatóság által erre a célra kijelölt banknál, a kizárólag e célból megnyitott bankszámláról teljesítheti. Ebben az esetben nem kell az ügyletet az adóhatóság felé bejelenteni, a részesedés megszerzéséről a bank állít ki igazolást.

Fontos, hogy a megszerzett részesedést nem lehet bejelenteni – azaz nem lehet úgynevezett bejelentett részesedés –, azaz a későbbi értékesítéskor, például, ha ingyenesen szereztük a részesedést, a teljes eladási ár után fogunk adózni.

Ha a cég nulla értéken szerzi meg az üzletrészt, szakértőnk véleménye szerint két dolgot tehet: eszmei 1 forint értéken lekönyveli azt, hogy ki tudja mutatni a könyveiben, vagy évenként értékeli, és értékelési tartalékban mutatja meg a vásárolt üzletrész valódi értékét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs