hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közeleg a határidő! Adatot kell szolgáltatniuk a katások számláit befogadóknak

  • Lepsényi Mária adószakértő
2

Március 31-éig adatot kell szolgáltatniuk az adózóknak azokról a katás vállalkozó partnereikről, akiknek 2019-ben 1 millió forintot meghaladó összeget fizettek ki.

A kisadózó számláját befogadó, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerinti adózónak (ideértve a társasházat, de ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózók tételes adójának alanyát) a katatörvény (2012. évi CXLVII. törvény) 13. paragrafusa alapján a tárgyévet követő év március 31-éig adatot kell szolgáltatnia az állami adóhatóság részére

  • a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról,
  • a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, feltéve, ha az a naptári évben meghaladta az 1 millió forintot. Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó.

Segíti az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését az a rendelkezés a számlabefogadó szempontjából, hogy a kiállított számlán a kisadózó vállalkozásnak kötelező feltüntetnie azt, hogy "Kisadózó". A megrendelő kérésére a "Kisadózó" szövegrész egyébként idegen nyelven is feltüntethető a számlán.

Az adatszolgáltatás benyújtásának módja

A nyomtatványt az elektronikus ügyintézésre kötelezett, valamint az elektronikus ügyintézési módot önként választó adózónak, ügyfélnek elektronikusan kell benyújtania. A 2019. év vonatkozásában a 19K102- es nyomtatványt kell kitölteni, amely a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) megtalálható és letölthető. A 19K102 A résznyomtatványból (Főlap) adatszolgáltatónként egyet, a 19K102M résznyomtatványból annyi lapot szükséges kitölteni, ahány kisadózó vállalkozásról szolgáltat adatot a kötelezett.

A bevallást az adózó meghatalmazottja is benyújthatja. Ehhez a képviseleti jogosultságot előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz. Az elektronikusan benyújtott bevallást ugyanis a NAV csak akkor tudja befogadni, ha a benyújtó képviseleti jogosultságát előzetesen regisztrálta. Az adatszolgáltatást csak ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózó, valamint az állami adó- és vámhatósághoz az „EGYKE” adatlapon bejelentett képviselője nyújthatja be.

A jogutód nélkül megszűnő adózó, ha e tevékenységét megszünteti, adatszolgáltatási kötelezettségét az éves elszámolású adókról benyújtott soron kívüli bevallással egyidejűleg teljesíthette. A soron kívüli adatszolgáltatást a soron kívüli bevallási kötelezettséget kiváltó eseményt követő 30 napon belül kell benyújtani. Abban az esetben, ha a soron kívüli bevallás benyújtásának határideje túlnyúlik az adatszolgáltatási határidőn, úgy a 2019. évre vonatkozó adatszolgáltatást – függetlenül a megszűnés időpontjától –, az adatszolgáltatási határidőig, tehát március 31-éig kell teljesíteni.

Jogutódlással történő megszűnés esetén a jogutód kötelezettsége teljesíteni a jogelőd által nem teljesített kötelezettségeket (adatszolgáltatást). Ilyen esetben az adatszolgáltatásnak tartalmaznia kell a jogelőd adószámát is, ha az adatszolgáltató a jogelőd kötelezettségét is teljesíti.

Ha a számlát befogadó személy külföldi, rá nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, tekintettel arra, hogy nem minősül az Art. szerinti adózónak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!

Köszönjük észrevételét. Egy helyen valóban a 2018-as évről szóló nyomtatvány szerepelt a cikkben. A hibát javítottuk.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Császár Judit

Csak egy apróságot jegyeznék meg:
A 2019-es adatszolgáltatásban a 18K102M résznyomtatvány helyett a 19K102M a helyes megjelölés.
Rendben van, hogy egy az egyben másolnak le egy előző évi cikket, de akkor legalább ilyesmire figyeljenek oda.
Mindenütt javitsák, ami már nem aktuális.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close