hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Könyvviteli szolgáltatást végző cég helyszíni ellenőrzése

  • adozona.hu
1

Helyszíni jogkövetési vizsgálat keretében köteles-e adatot szolgáltatni a könyvelőiroda vezetője a könyvelt cégek könyvelési nyilvántartásaiból a NAV-nak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kocsis Zoltán közgazdász, a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda szakértője válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Könyvelőirodában általános megbízólevéllel helyszíni jogkövetési vizsgálat keretében köteles-e adatot szolgáltatni a könyvelőiroda vezetője a könyvelt cégek könyvelési nyilvántartásaiból a NAV-nak (pl. áfalista)? Vagy mindennemű információ helyszíni, azonnali kiadása csak ügyészi jóváhagyással kötelező? Köteles-e kiadni a könyvelőiroda alkalmazottja (akinek nincs meghatalmazása az adott ügyfél megbízólevelének átvételére) bármilyen információt az ügyfelekről?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Álláspontom szerint a könyvelőiroda (a társaságtól kapott állandó vagy eseti meghatalmazás hiányában) kizárólag a saját könyvviteli kérdéseivel kapcsolatosan adhat ki információt. Tehát ilyen például a könyvelőiroda és a megbízó közötti számlázás, szerződés stb.

A könyvelt társasággal kapcsolatosan házkutatási engedély birtokában, illetve az adott társaság folyamatban lévő vizsgálata esetén, megfelelő idézés vagy nyilatkozat formájában tehet fel kérdést az adóhatóság.

Az Adóig. vhr. 73. §-a szerint a helyszíni ellenőrzést az adóhatóság csak akkor kezdheti meg, ha az adózó vagy annak képviselője, meghatalmazottja, ezek hiányában két hatósági tanú jelen van.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az adóhatóság feszegeti az általános megbízólevél által adott jogokat. Rejtélyes, hogyha van megalapozott gyanú, akkor miért nem a házkutatás szabályait alkalmazó nyomozók jelennek meg?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close