Kinek kell az adóhatósági iratot kézbesítenie a NAV-nak?

  • adozona.hu

Jogszerűen jár-e el az adóhatóság, ha a köztartozásmentes adatbázisból történt törlésre (és/vagy az előzetes értesítésre) vonatkozó tájékoztatást csak az adózási meghatalmazott cégkapujára küldi el, az érintett adózó cégkapujára viszont nem továbítja? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet adószakértő, mérlegképes könyvelő (Niveus Consulting Group Kft.) válaszolt.

Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény 79. paragrafusának (1) bekezdése alapján:

„Az adóhatósági iratot – ideértve a döntést is – a meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében a képviselőnek kell kézbesíteni hivatalos iratként vagy az Eüsztv.-ben meghatározott elektronikus úton. ……. Az adózó kérheti, hogy az adott ügyben az adóhatóság akkor is a számára kézbesítse az iratokat, ha meghatalmazott képviselője van.”

Az irányadó jogszabályi rendelkezések alapján tehát az adóhatósági iratot a meghatalmazott képviselővel eljáró adózó esetében a képviselő számára kell kézbesíteni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az a személy, akit a meghatalmazotti cégkapu megbízottja a meghatalmazotti cégkapuhoz hozzárendel, bármilyen dokumentumot (például hatósági döntést tartalmazó iratot) megnyit, amely az adózó olyan adóügyében keletkezett, melyre a meghatalmazás annak terjedelme alapján kiterjed, az kézbesítettnek minősül, az eljáráshoz kapcsolódó határidők elkezdődnek.

A kérdésben említett adóhatósági eljárás tehát jogszerű volt, kivéve, ha az adózó kérte, hogy az iratot ne a meghatalmazott cégkapujára, hanem a saját cégkapujára küldje meg részére az adóhatóság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X