hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki járhat el képviselőként a NAV előtt?

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group, szenior menedzser
1

Gyakran előfordul, hogy ügyeink intézéséhez segítséget veszünk igénybe, személyes eljárásunk helyett képviselőre bízva különféle kötelezettségünk teljesítését, esetleges gondunk-bajunk megoldását. Ez nincs másként az adóigazgatási ügyekben sem, ahol a gyakran változó jogszabályi háttér és a bonyolult eljárási szabályok különösen tág teret kínálnak a képviselők alkalmazásának. Lássuk hát, milyen módon szabályozzák jelenleg a hatályos jogszabályok a képviselet intézményét az adóigazgatásban!

2018. január 1-jén lépett hatályba az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.), melynek II. fejezet 4. pontja rendelkezik az adóhatóság előtti képviseletről. A törvényi szabályozás alapjait a korábbi magánjogi rendelkezések, elsősorban a polgári törvénykönyv [1959. évi IV. törvény (régi Ptk.), 2013. évi V. törvény (Ptk.)] fektette le, de az új szabályozás kialakítása során a korábbi igazgatási tárgyú törvények, így különösen a 2004. évi CXL. törvény (Ket.) képviseletre vonatkozó előírásaira is alapozott a jogalkotó.

Képviselet

Az Air. kimondja, hogy ha törvény nem írja elő az adózó személyes eljárását, akkor helyette törvényes képviselője, vagy az általa, illetve törvényes képviselője által meghatalmazott személy is eljárhat. Szintén fontos előírás, hogy az ellenérdekű adózók képviseletét nem láthatja el ugyanaz a személy. Az ellenérdekű adózót nem definiálja az Air. így a szó köznapi értelméből indulhatunk ki.

Az Air. az adózás rendjének korábbi szabályozásához képest új elemként rögzíti, hogy a jogi személy törvényes képviselőjének eljárása személyes eljárásnak minősül, megteremtve ezzel a törvényes képviselet adóigazgatási eljárásban való alkalmazásának jogszabályi alapját. (Ezt megelőzően a Ptk. szolgált háttérjogszabályként.)

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a kötelező szakmai képviseletre és a meghatalmazásra vonatkozó előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

(A 2018-as változásokról további cikkeket
itt olvashat!)

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jó cikk. Száraz, de pontos.

Végre le lett írva, hogy a 2014.03.15 óta adott meghatalmazások már érvénytelenek. A NAV ezt természetesen nem alkalmazza.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan sorozatjellegű értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Újépítésű családi ház generálkivitelezése (áfa)

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nevezési díj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X